SZO: Mentalni problemi sve učestaliji kod mladih u Evropi

Mentalni problemi sve su učestaliji kod mladih u Evropi u uzrastu od 11 do 15 godina, pokazuje studija koju je objavila europska kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Srovedeno istraživanje bilo je usmereno na zdravlje i socijalno ponašanje školske dece starosti od 11,13 i 15 godina iz 45 zemalja, objavio je SZO.

Ono pokazuje da mentalno zdravlje u mnogim zemljama između 2014. i 2018. godine beleži opadanje .

Naši školarci pate od bolesti starijih: Psihoze, dijabetes i hipertenzija u gotovo svakom odeljenju
Pixabay

Nivo mentalnog zdravlja opada s odrastanjem dece, pokazuje studija, koja posebno ističe da su u opasnosti devojčice. Svaki četvrti tinejdžer navodi da oseća nervozu, iritiranost i teškoće sa spavanjem barem jedanput nedeljno, navodi SZO.

“Povećanje broja dečaka i devojčica širom Evrope koji svedoče o lošem mentalnom zdravlju, osećajući se loše, nervozno i iritirano, zabrinjavajuće je za sve nas”, komentarisao je regionalni direktor SZO za Evropu dr Hans Henri P. Kluge.

Dr Kluge je rekao da će se lak pristup službama koje se bave mentalnim zdravljem isplatiti trostruko, “zdravstvenim, socijalnim i ekonomskim dobicima za današnje mlade, sutrašnje odrasle i buduće generacije”.

Istraživanje je sprovedeno pri Univerzitetu Glasgov u Škotskoj, a obuhvatilo je 220.000 školske dece iz Evrope i Kanade.

U trećini zemalja povećao se broj onih koji osećaju pritisak školskih obaveza. Više od jedne desetine ispitanih prijavilo je da je bilo žrtva nasilničkog ponašanja na društvenim mrežama tokom dva meseca uoči ispitivanja.

Hina, N1

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Urednik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Next Post

RIK poništio rešenje o proglašenju liste Zavetnika

Uto maj 19 , 2020
RIK poništio rešenje o proglašenju liste Zavetnika Republička izborna komisija (RIK) je poništila rešenje o proglašenju izborne liste “Hrabro – Milica Đurđević Stamenkovski – Srpska stranka Zavetnici”. Lista je poništena […]