FILM “NOVI VAL – 40 GODINA NAKON” IMAO SLUŽBENE FESTIVALSKE PREMIJERE U HRVATSKOJ I MAKEDONIJI

Nakon televizijske premijere na CMC televiziji, svjetske festivalske premijere na Martovskom festivalu u Beogradu, te prikazivanja filma na Arsenal festu u Kragujevcu i Dok’n’Ritam festivalu u Beogradu, došlo je vrijeme i za službenu hrvatsku i makedonsku festivalsku premijeru filma.

Skoplju su ovog utorka i srijede upriličeni Dani Croatia Recordsa u sklopu kojih je na poziv tamošnje Kinoteke premijerno prikazan film “Novi val – 40 godina nakon” koji je zainteresirao i veliki broj Makedonaca, ljubitelja glazbe i predstavnika medija. Prije prikazivanja filma na tribini su o novom valu, velikoj obljetnici i reizdanjima vinila, govorili Nikola Knežević, glazbeni urednik i uz Olgu Kepčiju redatelj filma, te Ivan Bećković, supervizor Croatia Recordsa za Makedoniju. Među publikom se tražila stolica više, a veliki pljesak nakon filma i općenito interesiranje za ovu temu najbolja je nagrada autorima.

Foto: Marko Şipka

“Bez obzira što Makedonija nije bila izravni sudionik novog vala, imala je zanimljivu publiku koja je i danas nerazdvojna s ovim glazbenim pokretom. Stoga mi je drago što je u Skoplju održana prva velika promocija novog vala od strane Croatia Recordsa. Priča se nastavlja dalje, godina u kojoj se slavi 40. obljetnica novog vala još traje, a uskoro pripremamo i neka nova reizdanja te nove projekcije filma”rekao je Nikola Knežević koji je drugog dana u restoranu i caffe baru Pelister u strogom centru Skoplja predstavio u društvu velikog broja medija novovalna vinilna reizdanja “Paket aranžmana”, Šarla akrobate, Električnog orgazma i Haustora, te druga vinilna izdanja poput “Angel’s Breath”Indexa i “Modre rijeke”Timea te Bajage & Instruktora i “Ovaj svet se menja”. Predstavljena su i CD izdanja “CMC festival Vodice 2021.”“100 originalnih pjesama Novi talas / Novi val”, “Zafir Hadžimanov – Zafir pjeva” i “Ljubojna – Greatest Hits Collection”.

Foto: Marko Şipka

Samo dan kasnije na festivalu DORF u Vinkovcima upriličena je i hrvatska festivalska premijera filma “Novi val – 40 godina nakon” i to na otvorenju ovogodišnjeg DORF-a u Lapidariju Gradskog muzeja Vinkovci, a kojem su nazočili ljubitelji glazbe i dokumentarnog filma. Festival je otvorio župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić.
“Festival govori o glazbi i glazbenicima te nije mogao naći bolji grad od Vinkovaca, koji ima bogatu tradiciju rock glazbe, ali je u pitanju grad velikih umjetnika”istaknuo je, dok je direktor festivala Toni Šarić rekao kako će se i dalje festival još više dizati po pitanju programa.
“Drago mi je što je veliki broj Vinkovčana prisutan u ovom prostoru, a posebno me raduje sve veći broj mladih posjetitelja koji su došli probati otvoriti mali prozor u svijet. To je i ideja DORF-a, približiti mladima ovaj festival i same filmove”ističe.

Nakon Makedonije i Hrvatske film će imati i festivalsku premijeru u Bosni i Hercegovini na Dokumfestu koji će se održati sljedeći tjedan u Zenici. Od ostalih projekcija izdvajamo Wind Rock Festu u Vršcu u Srbiji početkom ovog mjeseca, a prije toga film je prikazan i na Grossmann festivalu u Ormožu u Sloveniji.

Novi val i dalje živi!

Naslovna fotografija: B. Grdanoski

Urednik

Vaš komentar

Next Post

Novinari žrtve političke napetosti u Crnoj Gori

Pet avg 27 , 2021
Društvene tenzije u Crnoj Gori povećavaju rizik u odnosu na rad medija a posljednji verbalni i fizički napadi na novinare su zabrinjavajući, poručila je ministarka javne uprave, digitalnog društva i […]
Prodaje se sajt Novinar.rs
%d bloggers like this: