Nepražnjenje pepeljara opasno po zdravlje

Nepražnjenje pepeljara opasno po zdravlje

Svaki opušak cigarete, tvrde naučnici, emituje gotovo 15 odsto ukupnog nikotina koji sadrži cela cigareta, a štetne su količine nikotina prisutne i sedam dana nakon što je cigareta ugašena.

Nepražnjenje pepeljara opasno po zdravlje
Pixabay

Naučnici Nacionalnog instituta za tehnologiju u SAD-u otkrili da su opušci od cigareta opasniji za ljudsko zdravlje nego se mislilo, zbog šokantne količine nikotina koja se u vazduhu stvara od njih još dugo nakon što je cigareta ugašena, pišu 24sata.

Naime, svaki opušak cigarete, tvrde naučnici, emituje gotovo 15 posto ukupnog nikotina koji sadrži cela cigareta, a premda se iz ugašene cigarete većina hemikalija emituje u prva 24 sata, otkriveno je kako su štetne količine nikotina prisutne i sedam dana nakon što je cigareta ugašena.

Ova su otkrića uznemirila i Australijance, pa je njihovo Veće za rak Kvinslenda stanovnike upozorilo na tu opasnost od već dogorelih cigareta.

Prodaje se domen ili ceo sajt Novinar.rs

“U Kvinslendu nastojimo da na što više javnih površina da zabranimo pušenje, pogotovo jer neki nisu svesni koliko na zdravlje deluje ‘sekundarno pušenje'”, rekao je izvršni direktor Kvinslend Veća za rak Kris Mekmilan za “Dejli Mejl”.

“Možda mislite da ste decu zaštitili od dima ako ne pušite u automobilu kad su deca prisutna, ali dovoljno je štetno i kad je pepeljara u vrućem autu puna opušaka koji emituju štetne hemikalije”, poručio je Mekmilan.

Naučnici su takođe otkrili da su pikavci štetniji kad je vreme toplije.

“To znači da ako sedam dana ne ispraznite pepeljaru, količina izloženosti nikotinu za nepušače može biti i duplo veća”, rekao je voditelj istraživanja Dastin Popendik.

N1

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Urednik

Vaš komentar

Next Post

Đukanović: Vara se onaj ko misli da će litijama državu naterati na kapitulaciju

Sre feb 5 , 2020
Đukanović: Vara se onaj ko misli da će litijama državu naterati na kapitulaciju Milo Đukanović rekao je da veruje da će biti dijaloga između premijera Duška Markovića i mitropolita crnogorsko-primorskog […]
Đukanović: Nećemo povući zakon, Beograd nije uzdrmao Crnu Goru
%d bloggers like this: