Guteres o koronavirusu: Situacija je veoma opasna

Guteres o koronavirusu: Situacija je veoma opasna

Guteres o koronavirusu: Situacija je veoma opasna
Image by Pete Linforth from Pixabay

Epidemija koja je izbila u Kini, nije van kontrole, ali je situacija veoma opasna, kaže generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres

Antonio Guteres, koji je u poseti Pakistanu, rekao je u intervjuu za AP da postoji “ogroman rizik i da moramo da budemo spremni širom sveta za to”.

Najveću zabrinutost Guteres je izrazio zbog širenja koronavirusa u oblastima sa “manjkom kapaciteta u zdravstvenim službama”, posebno pojedinim afričkim zemljama.

Svetska zdravstvena organizacija razmatra načine kako da pomogne u slučaju takvog razvoja situacije, dodao je Guteres.

U Egiptu je nedavno zabeležen prvi slučaj infekcije Kovidom-19, što je pokrenulo strahovanja da će se proširiti na afrički kontinent.

Guteres je konstatovao da je današnji svet, kako je kazao, haotičan, pogođen brojnim krizama.

Guteres je deo krivice za stanje u svetu prebacio na tri vodeće sile – SAD, Rusiju i Kinu –nazivajući njihov odnos disfunkcionalnim, što je, kako je naveo, paralisalo Savet bezbednosti UN.

Guteres u Pakistanu učestvuje na konferenciji posvećenoj 40. godišnjici izbeglištva iz susednog, ratom razorenog Avganistana.

Broj smrtnih slučajeva od koronavirusa porastao je na 1.873, a među njima je i direktor glavne bolnice u Vuhanu neurohirurg Lju Džiming, saopštila je Zdravstvena komisija Vuhana.

Ukupno je zaraženo oko 73.000 osoba, a van Kine je od posledica zaraze umrlo petoro ljudi.

RTS

Prodaje se sajt Novinar.rs!

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Urednik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Next Post

Tramp smanjio zatvorsku kaznu Rodu Blagojeviću

Sre feb 19 , 2020
Tramp smanjio zatvorsku kaznu Rodu Blagojeviću Predsednik SAD Donald Tramp smanjio je kaznu bivšem guverneru Ilinoisa Rodu Blagojeviću, koji je osuđen na 14 godina zatvora zbog korupcije 2011. godine. “Da, […]