Zlatni lav venecijanskog Bijenala Litvaniji

VENECIJA – Nagrada Zlatni lav za najbolje nacionalno predstavljanje na 58. Međunarodnoj izložbi savremene umetnosti u Veneciji pripala je Litvaniji za izložbu “Sun and Sea (Marina)” čiji su autori Lina Lapelite, Vaiva Grainite and Rugile Barzdziukaite.

Zlatni lav venecijanskog Bijenala Litvaniji
Freeimages

Žiri u sastavu Srefani Rozental iz Nemačke (predsednica žirija), Defne Ajas (Turska/Holandija), Kristina Kolu (Italija), Sunjung Kim (Koreja) i Hamza Volker (SAD) dodelio je Zlatnog lava za, kako je navedeno u obrazloženju, “eksperimentalni duh paviljona i neočekivani pristup nacionalnom predstavljanu”.

Specijalno priznanje pripalo je Belgiji za postavku “Mondo Cane”, čiji su autori Jos de Grujter i Harald Tis za “alternativni pogled na nedovoljno prepoznate aspkete socijalnih veza širom Evrope”.

Zlatnog lava za najbolji rad na centralnoj izložbi, koja odgovara na temu “Da živite u zanimljivim vremenima”, žiri je dodelio Arturu Džafi iz SAD za film “The White album”, uz ocenu da je reč istovremeno o eseju, poemi i portretu, pri čemu umetnik koristi prisvojene i originalne snimke kako bi razmatrao pitanje rase.

Srebrni lav za mladog umetnika koji obećava, učesnika centralne izložbe po pozivu, pripao je Harisu Epamimondi, poreklom sa Kipra, koji živi u Belgiji.

Žiri je konstatovao u njegovom radu pažljivo kreiran odnos slika, objekata, teksta, formi i boja koje čine sećanja, istorije i izmišljene veze, pri čemu pokazuje, prema oceni žirija, da lično i istorijsko mogu biti povezani u moćnu, ali labavu mrežu višestrukih značenja.

Dva specijalna priznanja žiri je dodelio umetnici Terezi Margoles iz Meksika, koja živi i radi u Meksiku Sitiju i Madridu, i nigerijskom umetniku Otobongu Nkangi koji živi u Antverpenu.

Na predlog kustosa 58. Međunarodne izložbe savremene umetnosti Ralfa Rugofa, Bord venecijanskog Bijenala na čelu sa Paolom Baratom, dodelio je Zlatnog lava za životno delo Džimiju Durhamu (SAD).

Nagrade su dodeljene na današnjoj ceremoniji svečanog otvaranja 58. Bijenala savremene umetnosti, koje će trajati do 24. novembra.

Nacionalnim izložbama predstavilo se 90 zemalja, među kojima je i Srbija sa izložbom “Povratak gubitka memorije” Đorđa Ozbolta, dok je za centralnu izložbu Rugof pozvao 79 umetnika iz čitavog sveta.

Izvor: RTV

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Snimljena ženka velikog tetreba, ugrožene vrste u Srbiji: Lokacija se krije se zbog lovaca koji jure trofej (VIDEO)

pon maj 13 , 2019
Reč je o jednoj ženki, zabeleženoj u Crvenoj knjizi ugroženih vrsta Ženka velikog tetreba, vrste koja je prema najnovijoj Crvenoj knjizi ptica Srbije ugrožena, snimljena je prethodnih dana na planini […]
Snimljena ženka velikog tetreba, ugrožene vrste u Srbiji: Lokacija se krije se zbog lovaca koji jure trofej (VIDEO)

Tabloid – N

Novinar.rs

Pratite nas na Fejsbuku!


This will close in 15 seconds