50 godina od premijere “Bitke na Neretvi”: Pikaso odbio honorar, pravi most dignut u vazduh… (VIDEO)

50 godina od premijere “Bitke na Neretvi”: Pikaso odbio honorar, pravi most dignut u vazduh… (VIDEO)

Povodom 50 godina od premijere filma „Bitka na Neretvi“, reditelja Veljka Bulajića, u filmskoj galeriji Kulturnog centra Beograda otvorena je dokumentarna izložba „Put do slobode mora biti čist“.

50 godina od premijere "Bitke na Neretvi": Pikaso odbio honorar, pravi most dignut u vazduh... (VIDEO)

Srušen je pravi most, ali nijedan kadar nije ušao u film, jer se po miniranju podigla velika prašina zbog koje nije moglo da se snima. Ta scena kasnije je ponovljena na maketama.

Snimanje je trajalo godinu i po dana, igrale su svetski poznate glumačke zvezde, Orson Vels, Jul Briner, Sergej Bondarčuk i najveći jugoslovenski glumci: Milena Dravić, Boris Dvornik, Ljubiša Samardžić, Bata Živojinović.

JNA je ustupila 10.000 vojnika i vojna vozila. Procenjuje se da je film koštao između sedam i 12 miliona dolara, finansijski je pomoglo
oko 60 državnih firmi.

Nominovan je za Oskara za najbolji strani film, a Pikaso je za plakat engleske verzije filma dobio kutiju najboljih vina iz tadašnje Jugoslavije.

50 godina od premijere “Bitke na Neretvi”: Pikaso odbio honorar, pravi most dignut u vazduh… (VIDEO)

O filmskom ostvarenju Veljka Bulajića kao produkcionom fenomenu govori izložba fotografija „Put do slobode mora biti čist“.

„Izložba je podeljena u tri celina. Jedna je sastavljena od kadrova iz filma, odnosno krupnih kadrova glavnih glumaca. Druga je sačinjena od fotografija iza kamere, dok su u trećoj totali na kojima može da se vidi ta produkcijska moć. Na izložbi je i čitav zid posvećen novinskim člancima da bi se stekao utisak o buri koju je izazvao“, objašnjava Maja Medić, priređivač izložbe.

U tom smislu italijanska štampa je pozitivno ocenila film, u Španiji je bio zabranjen. I pola veka od premijere jugoslovenski partizanski film „Bitka na Neretvi” nije dobio pravi analitičko-kritički pristup i treba mu se kao i ostalim ostvarenjima na temu Drugog svetskog rata, vratiti kao gledaoci, smatra filmski kritičar Miroljub Stojanović.

„Ti filmovi su bili veoma kompleksni, nego što je ovlašno ideološki kontekstualizovano. Ta homunistička perspektiva i humanističko-borbeni angažman je zaista njihovo primarno svojstvo“, ističe Stojanović.

Ni vizuelni aspekti nisu bili za potcenjivanje.

„Sa ove vremenske distance doživljavamo ga u superlativu, pre svega kada su u pitanju produkciona i glumačka ostvarenja“, navodi Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke.

Film Bitka na Neretvi premijerno je prikazan 29. novembra 1969. na otvaranju sarajevskog kulturno-sportskog centra Skenderija, a pored Josipa Broza Tita i filmske ekipe, prisustvovali su i Sofija Loren i Omar Šarif.

Izvor: RTS/ Pripremila: Slađana Simić Jakuš

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

OBLJUBIO SEDMOGODIŠNJU DEVOJČICU I TO SNIMAO TELEFONOM: U akciji "Armagedon" uhapšene tri osobe

čet nov 21 , 2019
OBLJUBIO SEDMOGODIŠNJU DEVOJČICU I TO SNIMAO TELEFONOM: U akciji “Armagedon” uhapšene tri osobe Tri osobe uzrasta između 18 i 25 godina uhapšene su zbog dečije pornografije, dok se jedna od […]