Merkelova odbila Trampov poziv

Merkelova odbila Trampov poziv

Nemačka kancelarka nije prihvatila poziv predsednika SAD Donalda Trampa da uživo prisustvuje samitu G7.

Merkelova odbila Trampov poziv
Screenshot

Samit će se održati u Vašingtonu krajem juna zbog pandemija korona virusa, prenosi Politiko.

Kancelarkino odbijanje da prisustvuje samitu podriva pokušaje američkog predsednika da ovaj događaj predstavi kao pokazatelj normalizacije situacije u vezi sa pandemijom i nova je u nizu nesuglasica između ova dva lidera.

“Federalna kancelarka zahvaljuje predsedniku Trampu na njegovom pozivu za samit G7 krajem juna u Vašingtonu.

Uzimajući u obzir sveopštu situaciju u vezi sa pandemijom u ovom trenutku, ona ne može da pristane da uzme učešća i da otputuje za Vašington”, izjavio je portparol nemačke vlade Sstefen Zajbert za Politiko.

“Ona će naravno nastaviti da prati razvoj pandemije”, dodao je Zajbert.

Odbijanje Merklove da prihvati poziv Trampa poslednji je u nizu pokazatelja zategnutih odnosa između ova dva lidera, ocenjuje Politiko.

Tramp je više puta kritikovao Nemačku, i to kancelarku posebno, povodom različitih pitanja, od trgovinskog viška Berlina do troškova za odbranu i posvećenosti NATO.

Merkelova odbila Trampov poziv
Screenshot

Merkel je javno dovela u pitanje jednostrani pristup Trampove administracije u pogledu niza pitanja u vezi sa spoljnom politikom, od klimatskih promena do Iranskog nuklearnog programa.

Ove nedelje u telefonskom razgovoru između američkog predsednika i nemačke kancelarke došlo je do nesuglasica zbog tema koje se odnose na NATO, Severni tok 2 i odnose sa Kinom, tvrdi viši američki zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman.

Portparol nemačke vlade nije odogovorio na pitanje da li je u ovom razgovoru došlo do novih tenzija između dva lidera, a Bela kuća po tom pitanju nije dala komentar, prenosi Politiko.

Odbijanje Merkelove da samitu prisustvuje uživo podriva pokušaje američkog predsednika da ovaj događaj predstavi kao prelomni momenat koji će označiti normalizaciju situacije u vezi sa pandemijom korona virusa.

Tramp je samit koji je trebalo da se održi u martu otkazao zbog korona virusa i najavio održavanje video-konferencije. Međutim, on je u tvitu objavljenom 20. maja rekao da bi samit mogao da se održi i da bi to bio odličan pokazatelj normalizacije situacije u vezi sa pandemijom.

Tanjug

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Urednik

Vaš komentar

Next Post

Vesna Pešić podržala "šalabajzera bez mozga u glavi, lošeg glumca i političku nulu" - Sergeja Trifunovića

Sub maj 30 , 2020
Vesna Pešić podržala “šalabajzera bez mozga u glavi, lošeg glumca i političku nulu” – Sergeja Trifunovića Član Predsedništva Pokreta slobodnih građana i odbornik u Skupštini Beograda Pavle Grbović, postavio je […]
%d bloggers like this: