11.11. JE PRAZNIK I NERADNI DAN

Dan primirja je državni praznik koji se obeležava svakog 11. novembra, datuma na koji nismo previše obraćali pažnju sve do 2012. godine, kad je i zvanično počeo da se proslavlja

Zašto je 11. novembar državni praznik? 1

Pre 2012. godine, ovaj datum se obeležavao na prvim časovima u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji od 2005. godine.

U Srbiji, ali i mnogim zemljama širom sveta, 11. novembar slavi se kao Dan primirja u Prvom svetskom ratu, čijim su potpisivanjem, u 11 sati u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša u šumi Kompjenj u Francuskoj, sile Antante i Nemačka okončale sukob pre tačno 100 godina. Nakon toga pregovori o uslovima mira su nastavljeni, a potom i dogovoreni, ali tek Versajskim mirom 28. juna 1919. godine, čime je Prvi svetski rat i zvanično okončan.

Dokument koji je uglavnom sastavio francuski maršal i vrhovni komandant savezničkih vojski Ferdinand Foš u osnovi je predviđao prekid neprijateljstva, povlačenje nemačkih trupa iza granica, neuništavanje infrastrukture, razmenu zarobljenika, obećanje reparacija, uništavanje nemačkih ratnih brodova i podmornica, kao i postupanje tokom primirja.

Dan primirja se obeležava u svim zemljama-potpisnicama sporazuma, a u srpskoj javnosti vlada mišljenje da je dobro i važno da slavimo 11. novembar, kao i ostale zemlje, a ne 13. kad je potpisano beogradsko primirje jer time Srbija staje u red zemalja koje su se pre 100 godina borile za slobodu i bolju budućnost.

Natalijina ramonda

Zašto je 11. novembar državni praznik? 3
Foto: Wikipedia

Kao glavni motiv za amblem ovog praznika koristi se cvet Natalijine ramonde, koja se nalazi na spisku retkih, ugroženih i endemičnih biljaka Evrope, a u Srbiji je zaštićena zakonom kao prirodna retkost. Ovaj cvet je u botanici poznat i kao cvet feniks jer i kad se potpuno osuši, ukoliko se zalije, može da oživi. Otuda i simbolika „ponovonog rađanja“ Srbije koja je uspela da se oporavi nakon stradanja.

Biljku je 1884. godine u okolini Niša otkrio doktor Sava Petrović, dvorski lekar kralja Milana Obrenovća. Zajedno sa Josifom Pančićem opisao je ovu vrstu i dao joj ime po kraljici Nataliji. Osim u Srbiji, Natalijina ramonda raste još samo u Grčkoj i Makedoniji, odn. na planini Nidže, čiji je najviši vrh Kajmakčalan, poprište najžešćih borbi na Solunskom frontu tokom Prvog svetskog rata.

Osim ramonde, u amblemu se pojavljuje i motiv trake Albanske spomenice, koja se nalazi iznad cveta. Preporuka je da se ovaj amblem nosi na reveru u nedelji koja prethodi prazniku, kao i na sam dan praznika.

Tokom utakmice Lige šampiona između Crvene zvezde i Liverpula 2018. godine, nemački trener Jirgen Klop i fudbaleri Liverpula izašli su na teren stadiona „Rajko Mitić“ noseći ovaj simbol na svojoj opremi, čime su odali počast žrtvama Prvog svetskog rata, ali i stekli simpatije domaćih navijača.

Za vreme praznika veći tgovina i ugostitelja radiće uobičajenim radnim vremenom ili sa minimalnim izmenama. Dežurne prodavnice moraju da rade najmanje do 12 časova, ali mogu ostati i duže otvorene.

Izvor: Danas

 

Urednik

Vaš komentar

Next Post

ODLAZAK AKADEMIKA ZUKORLIĆA

Pon nov 8 , 2021
Iznenadna smrt Potpredsednika Narodne Skupštine Republike Srbije, Akademika Muamera Zukorlića je bila za mnoge iznenadjujuća vest dana. Mnogi su se političari, prijatelji i saradnici Zukorlića  na svojim profilima od njega […]
%d bloggers like this: