Miljan Čičić i Milan Pernat započeli štrajk glađu

Miljan Čičić i Milan Pernat započeli štrajk glađu

Predstavnici Pokreta ujedinjenih fantoma, Miljan Čičić i Milan Pernat, stupili su u štrajk glađu jer gradonačelnik Zrenjanina nije rasporedio cisterne sa pijaćom vodom. U međuvremenu, Zrenjanin je sa 67 i po miliona dinara subvencionisao nabavku opreme za postrojenje, iako je ugovorom predviđeno da sve troškove održavanja snosi privatni vlasnik.

Zbog nedostatka pitke vode, započeli su štrajk glađu. Petnaest godina Zrenjaninci troše hiljade evra na flaširanu vodu čekajući da se problem reši. Pokret ujedinjenih fantoma zatražio je od gradonačelnika da im čista voda bude dostupna u cisternama širom grada, ali odgovor nisu dobili.

“Mi smo, ponavljam, morali da krenemo u jedan ovako lični čin. Kažu da je to danas prevaziđeno. Znate šta, trebalo bi da je danas prevaziđen problem pijaće vode”, kaže Pernat.

Miljan Čičić i Milan Pernat započeli štrajk glađu
Milan Pernat, Screenshot

“Mislim da smo mi zemlja u kojoj ne postoje institucije, u kojoj ne postoji sistem, jer kad vi svakodnevno imate ljude koji ulaze u štrajkove glađu, onda vam to govori da nešto ne funkcioniše u toj zemlji”, smatra Čičić.

Miljan Čičić, Screenshot
Miljan Čičić i Milan Pernat započeli štrajk glađu

Na goste pod prozorom gradonačelnik nije odreagovao. Prema njegovim najavama, zdrava voda za piće u Zrenjaninu trebalo bi da poteče sredinom juna. A da bi se prečistač, koji je sa probnim radom stao pre više od mesec dana, ponovo pokrenuo, Grad je izdvojio 67 i po miliona dinara. Tako je odlučeno na vanrednoj sednici gradske skupštine u petak.

“Koliko ja znam, neka pozajmica je urađena Synertechu, Gupi Zilio, koji mora da vrati taj novac. Jednostavno, ništa neće biti propušteno da se uradi u narednih nekoliko nedelja da bi građani Zrenjanina dobili zdravu pijaću vodu”, rekao je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.

Screenshot

U odluci o kojoj su odbornici glasali, međutim, ne piše tako. Zvaničan dokument pokazuje da “Vodovod i kanalizacija”, u okviru subvencije za vodosnabdevanje, treba da uplati uslugu prečišćavanja pitke vode, a koja se odnosi na nabavku i zamenu opreme postrojenja Grupe Zilio.

Po ugovoru koji je Grad 2015. sklopio sa tom kompanijom, ona je dužna da snosi sve operativne troškove održavanja, servisiranja, upravljanja i rukovođenja postrojenjem.

“Toliko izjava gospodina gradonačelnika u kojima kaže kako ovaj posao neće koštati građane Zrenjanina nijednog jedinog dinara, a mi smo koliko juče prebacili 560 hiljada evra nekoj privatnoj kompaniji. Ako danas javni tužilac ili kriminalistička policija nemaju osnova da uđu i provere šta se to desilo, onda mi te institucije treba da zatvorimo”, kaže Dušan Kokot iz nevladine organizacije “Građanski preokret”.

Za šta će više od pola miliona evra iz budžeta biti upotrebljeno, zašto postrojenje stoji više od mesec dana i kada će opet proraditi, pitanja su bez odgovora. Vlasnici Fabrike vode ovog su puta odgovorili ćutanjem.

Izvor: N1/ Nataša Kovačev

Urednik

Vaš komentar

Next Post

Švedska zatražila izdavanje naloga za hapšenje Asanža

Uto maj 21 , 2019
Švedske vlasti su zatražile izdavanje naloga za hapšenje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža koji je u zatvoru u Velikoj Britaniji, saopštilo je švedsko tužilaštvo. Tužiteljka Eva-Mari Person izjavila je da je […]
Iz Vikiliksa tvrde da je Asanž prebačen u bolničko odeljenje zatvora
%d bloggers like this: