Vučić: Stanje u Srbiji loše, ali šest puta bolje nego u vreme Mirka Cvetkovića

1

Vučić: Stanje u Srbiji loše, ali šest puta bolje nego u vreme Mirka Cvetkovića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je stanje u Srbiji loše, ali da je šest puta bolje nego 2009. godine, u vreme kada je premijer bio Mirko Cvetković, a njegov savetnik profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić.

On je, na aerodromu Morava u Kraljevu na pitanje kako komentariše izjavu Arsića da privreda Srbije naglo usporava u prvom kvartalu ove godine i ima najmanji rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od svih zemalja Centralne i Istočne Evrope, svega 2,5 odsto, rekao da je “cenio Arsića jer je mislio da je pristojan čovek”.

Vučić: Stanje u Srbiji loše, ali šest puta bolje nego u vreme Mirka Cvetkovića

“U vreme kada je Arsić bio savetnik Mirka Cvetkovića privreda je imala negativan rast od 3,1 odsto, a najveći rast od 1,6 odsto”, rekao je Vučić.

Dodao je da očekuje da rast BDP u maju bude 3,2 odsto, u junu četiri odsto, a na kraju godine 3,7 ili 3,8 odsto.

On je kazao da je rast usporen i u svetu, a da su rast usporili remont u Naftnoj industriji Srbije, kao i da postoje i manji problemi u prehrambenoj industriji, ali da se nada da će “NIS i Železara rešiti svoje probleme”.

Istakao je da će Srbija imati najveći rast u regionu posle Mađarske i Rumunije.

Prethodno je profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić izjavio da u prvom kvartalu ove godine privredna aktivnost u Srbiji snažno usporava, pa je rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) bio 2,5 odsto, što je najniži rast od BDP svih 11 zemalja centralne i istočne Evrope (CIE).

Vučić: Stanje u Srbiji loše, ali šest puta bolje nego u vreme Mirka Cvetkovića

On je, na prezentaciji publikacije Kvartalni monitor, kazao da se narednih meseci očekuje ubrzaniji rast BDP koji bi na kraju godine mogao da iznosi oko tri odsto.

“U prvom kvartalu podbacila je poljoprivreda, a industrijska proizvodnja je manja za 1,6 odsto, dok je u CIE porasla za tri odsto”, rekao je Arsić.

Uzroci usporavanja srpske privrede u prvom kvartalu su, prema njegovim rečima, pad proizvodnje u Elektroprivredi Srbije “što je posledica lošeg upravljanja”, redovan remont u Naftnoj indsutriji Srbije, smanjenje proizvodnje u fabrici automobila Fijat-Krajsler u Kragujevcu, uvođenje taksi za izvoz na Kosovo i uvođenje kvota za izvoz čelika u EU.

Dodao je da sektor građevinarstva i uslužnih delatnosti snažno raste, a da su investicije u osnovna sredstva oko 19 odsto, mada bi bilo neophodno, kako je naveo, da budu oko 25 odsto.

On je kazao da postoji strukturna neravnoteža, jer je privatna potrošnja 70 odsto BDP, a trebalo bi da bude 60 odsto, dok državna raste, srazmerno BDP.

Vučić: Stanje u Srbiji loše, ali šest puta bolje nego u vreme Mirka Cvetkovića

“Od 2012. godine do 2018. godine privreda Srbije je rasla po stopi od 2,1 odsto, a zemalja CIE po stopi od 3,1 odsto i to zaostajanje se ne smanjuje”, rekao je Arsić i dodao da bi za brži rast trebalo stvoriti dobre uslove, ne samo za strana preduzeća već i za domaća i preduzetnike.

Arsić je ocenio da investicioni paket od deset milijardi evra, koji je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić u narednih pet godina za izgradnju nacionalne i komunalne infrastrukture, zdravstvo i obrazovanje, znači da će to biti dve milijarde godišnje ili pet odsto BDP.

“U odnosu na postojeće stanje ta javna ulaganja bi se povećala za oko 500 miliona evra godišnje, takve investicije primerene su Srbiji, a slične ili veće realizovane su i u zemljama CIE”, rekao je Arsić.

Da bi se sproveo tako ambiciozan program Arsić je rekao da treba unaprediti i efikasnost države, jer su i do sada usvajani takvi programi, ali su projekti kasnili i koštali su mnogo skuplje.

“Neophodno je unaprediti proceduru selekcije investicija, uvesti praksu javnih rasprava i o programu i o projektima, poboljšati kvalitet projektne dokumentacije, uvesti konkurentne procedure za izbore izvodjača radova umesto što se nameštaju tenderi i dogovaraju poslovi, obezbediti najpovoljnije izvore finansiranja i uvesti kompetentan i nezavisan nadzor”, rekao je Arsić.

U prvom kvartalu su, kako je rekao, nastavljena poboljšanja na tržištu rada, jer zaposlenost i zarade rastu, ali to nije održivo u dužem periodu jer brže rastu od proizvodnje.

“Deficit tekućeg platnog bilansa Srbije se pogoršava duže od dve godine što ukazuje da je posledica sistemskih faktora, kao što je ekonomski neutemeljeno jačanje dinara, brži rast domaće tražnje od BDP, pa će deficit tekućeg platnog bilansa ove godine iznositi oko 5,5 do šest odsto”, rekao je Arsić.

Istakao je da su rezultati fiskalne politike na početku godine dobri i da je ostvaren suficit od 0,9 odsto BDP, a do kraja godine se očekuje fiskalni suficit od oko 0,5 odsto. Rezultati monetarne politike su, kako je rekao, dobri jer su kamatne stope niske i stabilne, a procenat loših kredita pada, ali se “podržava ekonomski neutemeljen jak kurs dinara”.

“Zbog rasta spoljnih deficita, platnog i trgovinskg ocenjujem da bi intervencije Narodne banke Srbije trebalo da budu asimetrične i da se dozvoli blago slabljenje dinara, a spreči njegovo jačanje”, rekao je Arsić.

Beta

Novinar

One thought on “Vučić: Stanje u Srbiji loše, ali šest puta bolje nego u vreme Mirka Cvetkovića

  1. Мора бити лоше кад је Вучић покупио сав жути олош да ЖУТИ ОЛОШ буде елита СНСмрдоса: направио нам Александар Вучић питу од гована!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Roditelji maturanta podneli tužbu protiv Ksenije Vučić i TV Pink

sub jun 29 , 2019
Roditelji maturanta podneli tužbu protiv Ksenije Vučić i TV Pink Roditelji jednog maturanta koji je učestvovao u protestima ispred Ministarstva prosvete podneli su tužbu u njegovo ime protiv Ksenije Vučić […]

Klikom na reklamu donirate rad sajta Novinar.rs. Hvala.

Tabloid – N

Novinar.rs

Pratite nas na Fejsbuku!


This will close in 15 seconds