Sloga: Radnici iz Indije su robovi u Surčinu

Sloga: Radnici iz Indije su robovi u Surčinu

Sloga: Radnici iz Indije su robovi u Surčinu
Ilustracija, Image by Sritam Kumar Sethy from Pixabay

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” izrazili su međunarodnu radničku solidarnost sa indijskim radnicima u Surčinu koji su prema pisanju portala Istinomer.rs mesecima žrtve radne eksploatacije na najvećim državnim infrastrukturnim projektima.

“Zahtevamo hitnu reakciju Vlade Srbije, jer je licimerno ako misle da Srbija ima pravo da od drugih država zahteva i traži humane i pravične uslove za rad svojih radnika u inostranstvu, a da pritom dozvoljava ugnjetavanje tuđih i to na poslovima koje ona izvodi kao infrastrukturne i od nacionalnog značaja”, navela je Sloga u saopštenju.

Sloga: Radnici iz Indije su robovi u Surčinu

Sloga: Radnici iz Indije su robovi u Surčinu
Foto: sloga.org.rs

Kakao je rečeno, Indijski radnici u Srbiji borave u nehumanim uslovima, ne isplaćuju im se zarade, a onemogućeni su da se vrate kući, budući da prema ugovoru moraju sami da plate povratnu avionsku kartu.

Sindikat Sloga ocenila je takav odnos kao ropstvo i pozvala nadležne institucije da hitno oduzmu licence za rad u Srbiji firmama “IDEA Capital LLC” i “Nikolić doo” iz Kraljeva, a Vladu Srbije da svojim avionom vrati radnike u Indiju i obešteti ih za neisplaćene zarade, s obzirom da rade na državnim infrastrukturnim projektima poput izgradnje brze pruge između Beograda i Budimpešte i Koridora 11.

“Iz ovoga se vidi koliko je neophodno da se sprovede ranija inicijativa Udruženih sindikata Srbije “Sloga” da se u Krivični zakon Srbije uvede “Eksploatacija radne snage” kao potpuno novo krivično delo, koje bi se pođednako odnosilo za domaće ali i strane radnike u Srbiji.

Portal Istinomer.rs ranije je objavio da građevinski radnici uposleni na izgradnji puteva u Srbiji imaju ekstremno nepovoljne ugovore koji su nezakoniti u našoj zemlji.

Beta

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Novinar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Next Post

Državni sekretar Ilić: Vučić da postavlja sudije! Oni misle samo na sebe i neodgovorni su

Pon jan 20 , 2020
Državni sekretar Ilić: Vučić da postavlja sudije! Oni misle samo na sebe i neodgovorni su Državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić izjavio je da Ustav Srbije mora da se […]