Sledeće godine prosečna plata u EPS-u 100.000 dinara!

Sledeće godine prosečna plata u EPS-u 100.000 dinara!

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović izjavio je da bi Elektroprivreda Srbije (EPS), kako bi preokrenula svoje poslovanje, morala da reši unutrašnje probleme, kao što su visoke plate, višak zaposlenih, veliki tehnički gubici i krađa struje, loše upravljanje, tolerisanje neplaćanja električne energije.

Ilustracija, Foto: Logo, Pixabay

Petrović je izneo procenu da će sledeće godine prosečna plata u EPS biti 100.000 dinara i podatak da je 2017. prosečna zarada nekvalifikovanog radnika u toj kompaniji iznosila 57.000 dinara, što je bilo za 20 odsto više od proseka u Srbiji.

“To je bilo više od prosećne plate nastavnika ili profesora u osnovnim i srednjim školama. Najveća plata u EPS 2017. godine je bila oko 180.000 dinara, što je nedovoljno za vrhunske kadrove”, rekao je Petrović.

On je ocenio da je osnovni problem EPS što su investicije godinama manje od amortizacije.

“Posledica je opadanje kapaciteta i proizvodnje. Srbija je bila veliki izvoznik struje. Sada su proizvodnja i potrošnja gotovo izjednačene”, izjavio je Petrović.

Prema negovim rečima, EPS u narednih pet do sedam godina treba da investira oko 600 miliona evra godišnje, što je za 50 odsto više u odnosu na sadašnja ulaganja.

Sledeće godine prosečna plata u EPS-u 100.000 dinara!

“Godišnje je potrebno ulagati oko pola milijarde evra u nove proizvodne kapacitete i oko 100 miliona evra u zaštitu životne sredine, na šta sU se obavezale i EPS i Srbija”, izjavio je Petrović.

On je ocenio da EPS nije u stanju da ostvari takva ulaganja, zbog čega će to morati da radi država, iz budžeta.

Petrović je konstatovao da EPS ima višak od oko 10 odsto zaposlenih.

“Postoji loša struktura radnika. Nedostaju vrhunski inženjerski kadrovi. Oni i vrhunski menadžeri su slabije plaćeni, dok dobre plate imaju nekvalifikovani radnici i srednji kadar”, rekao je Petrović.

Ocenuo je da tek posle rešavanja unutrašnjih problema EPS treba doći do povećanja cene struje.

“Samo Ukrajina ima nižu cenu struje od Srbije. Niska cena podstiče neracionalnu potrošnju električne energije u domaćinstvima. Cena struje je u Srbiji za 30 odsto niža u odnosu na prosek zemalja u okruženju. Istovremeno je domaća cena gasa malo veća nego kod suseda, zbog čega se struja koristi za grejanje”, izjavio je Petrović.

On je kao problem odredio i činjenicu da EPS sebi pripaja državne gubitaše, “pa se od malog problema pravi veliki”.

“Od 2015. godine je EPS uplatio u državni budžet 250 miliona evra. Ta sredstva bi tebalo da ostanu u EPS, da bi kompanija mogla da ih investira”, rekao je Petrović.

Izvor: N1

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Vučic: I danas sam bolestan i pod terapijom sam... Moji zdravstveni problemi nemaju veze sa N1

uto nov 19 , 2019
Vučic: I danas sam bolestan i pod terapijom sam… Moji zdravstveni problemi nemaju veze sa N1 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da “niko sa N1” nije kriv za njegovo […]