Otkazani izleti i ekskurzije jer je vozačima bez licence zabranjeno da voze

Otkazani izleti i ekskurzije jer je vozačima bez licence zabranjeno da voze

Na desetine ekskurzija i izleta, između ostalog u velikom broju predškolskih ustanova i škola u Beogradu, otkazano je danas, jer vozači autobusa nisu imali odgovarajuće licence koje su obavezne po novom Pravilniku o organizovanom prevozu dece.

Pixabay

Piše: Vesna Andrić

Prema tom pravilniku, koji je stupio na snagu 1. septembra, vozač autobusa mora da poseduje takozvanu kvalifikacionu karticu za obavljanje poslova profesionalnog vozača.

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija JUTA, kaže za Danas da je razlog za otkazivanje ekskurzija i drugih đačkih putovanja nesaradnja nadležnih organa – Ministarstva saobraćaja i policije.

– Problem je nastao zbog toga što je veliki broj vozača predao dokumentaciju za dobijanje važeće licence, ali Ministarstvo saobraćaja nije u mogućnosti da odgovori na toliki broj zahteva, pa je rok produžen do 1. januara 2020. godine. Do sada je svega desetak odsto vozača dobilo licence. Međutim, policija od prekjuče ne prihvata kao validan dokument potvrdu da su vozači ušli u proceduru za dobijanje licence već zahteva da poseduju licencu – objašnjava Seničić.

On kaže da je policija tokom prethodna dva dana pregledala autobuse pred polazak na putovanje i sprovela kompletnu proceduru što se tiče bezbednosti i da je sve bilo u redu, osim što su pregledom dokumentacije za autobuse i vozače utvrdili da neki nemaju licence.

Otkazani izleti i ekskurzije jer je vozačima bez licence zabranjeno da voze

Ukoliko se, dodaje, što skorije ne pronađe rešenje, agencije će imati velike gubitke, jer su, posebno kada je reč o putovanjima u inostranstvu, unapred plaćeni hrana, izleti, smeštaj i nemoguće je tek tako putovanje pomeriti.

– Za ovu situaciju nisu krivi roditelji, ali objektivno nisu ni agencije, ali će one morati da podnesu teret ako žele da ostanu na tržištu i da sarađuju sa školama koje su se našle u ovoj situaciji – ističe Seničić.

Dodaje da je danas pokušao da stupi u kontakt sa državnim sekretarom u Ministarstvu saobraćaja i da ima posredna obećanja da će pokušati da utiču na policiju, ali da agencijama ne može da garantuje da vozači bez licenci neće biti isključeni iz saobraćaja.

– Mi ne tražimo da vozači nemaju licence već da se onima koji su ušli u proceduru, predali validnu dokumentaciju i imaju potvrdu o tome, dozvoli da voze do 1. januara, do kada je rok za dobijanje licence. Svi koji nisu ušli u tu proceduru nemaju pravo da voze, niti mi to možemo da tražimo – navodi Seničić.

Na pitanje kako se desilo da se baš sad pojavi problem, odgovara da je ovo vreme kada se masovno izvode đačka putovanja i da je za vikend policajcima stiglo naređenje sa najvišeg nivoa da vrše vanrednu kontrolu zbog pojačanog obima saobraćaja i da vozače bez važeće licence isključe iz saobraćaja.

– Isti problem imamo i sa licencama za autobuse. Prevoznici moraju da vade licence za svaki autobus, da bi bio u skladu sa propisima. Predato je na desetine hiljada takvih zahteva, a izdato je pedesetak rešenja. Reč je očigledno o tehničkom problemu jer je procedura spora, ali to ne sme da bude razlog da budu oštećeni ni roditelji, ni privreda – poručuje Seničić.

Među đacima koji su danas ostali u Beogradu, umesto da odu na planirane izlete, je oko 650 učenika mirijevske OŠ „Pavle Savić“. Isti problem imali su i đaci OŠ „Drinka Pavlović“, „Đorđe Krstić“, kao i u nekim predškolskim ustanovama.

Kako saznajemo, roditelji čija deca idu u više beogradskih vrtića obavešteni su da se izleti otkazuju.

Strogo po propisima

I Pravilnik o ekskurzijama, koji je takođe stupio na snagu od 1. septembra, predviđa da je direktor škole obavezan da obezbedi da se putovanje izvrši u skladu sa propisima kojima se uređuje način obavljanja organizovanog prevoza dece. „Ako nadležni organ unutrašnjih poslova utvrdi neispravnost dokumentacije, tehničku neispravnost vozila ili bilo koji drugi razlog u pogledu psihofizičke sposobnosti vozača, direktor ili stručni vođa putovanja obustaviće putovanje do otklanjanja utvrđenih nedostataka“, piše u Pravilniku.

Izvor: Danas

Novinar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Next Post

Subotić: Treba li sad Vojvođani da blokiraju Beograd, pošto su taksisti dobili šta su hteli?

Pet okt 18 , 2019
Subotić: Treba li sad Vojvođani da blokiraju Beograd, pošto su taksisti dobii šta su hteli? Ako su taksisti dobili šta su hteli, jel onda i Vojvođani da dođu da blokiraju […]