Ponos Srbije: Mladi genijalci doneli devet medalja sa olimpijada

Ponos Srbije: Mladi genijalci doneli devet medalja sa olimpijada

Srpski mladi genijalci ponovo su nas učinili ponosnim. Osnovci i srednjoškolci, matematičari i informatičari, Srbiji su ovog meseca doneli ukupno četiri srebrne i pet broznanih medalja sa Evropske juniorske informatičke olimpijade i Balkanske juniorske matematičke olimpijade, koje su održane onlajn zbog pandemije virusa korona.

Ponos Srbije: Mladi genijalci doneli devet medalja sa olimpijada
Foto : Sputnjiku ustupila Matematička gimnazija u Beogradu

Naša juniorska informatička reprezentacija takmičila se na 4. evropskoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi „EJOI 2020“ od 2. do 6. septembra, a šestočlana juniorska matematička reprezentacija nadmetala se na 24. Balkanskoj juniorskoj matematičkoj olimpijadi od 9. do 13. septembra.

Informatičari i matematičari – ponos Srbije

Informatičari su tom prilikom osvojili jednu srebrnu i tri bronzane medalje. Na takmičenju su učestvovala 132 takmičara iz 27 zemalja, a ovogodišnji domaćin bila je Gruzija.

Filip Bojković, učenik prvog razreda Matematičke gimnazije u Beogradu, koji je osvojio srebro, kaže za Sputnjik da je vrlo srećan zbog ostvarenih rezultata i ukazuje na to da su, osim moždanih vijuga, pre takmičenja morali da pripreme i prostor u kome su radili, kako bi mogli da učestvuju u takmičenju preko interneta.

„Veoma dobro smo se organizovali. Mi smo tada bili na Matematičkom fakultetu i trebalo je da postavimo dve kamere u ćoškove učionice, kako bi se video ceo prostor. Takođe, na svakom računaru se snimao ekran i bilo je veb-kamera. Uz to, na sve te snimke rada morali smo da dodajemo vreme i da sve to uklopimo kako ne bi bilo varanja“, svedoči Filip.

Bronzane medalje na tom takmičenju osvojili su učenici prvog i drugog razreda Matematičke gimnazije Jovan Milićev i Vuk Dolijanović, kao i učenik prvog razreda Gimnazije „Veljko Petrović“ iz Sombora Nemanja Majski.

Kao članovi reprezentacije Srbije, učestvovali su i Filip Gojković i Jovan Nikolić, učenici prvog razreda Matematičke gimnazije.

Đaci zadovoljni uspesima

Matematičari su kući doneli tri srebrne i dve bronzane medalje. Na takmičenju je učestvovalo 108 takmičara iz 18 zemalja (11 balkanskih i 8 gostujućih), a organizovala ga je Grčka matematička asocijacija.

Ponos Srbije: Mladi genijalci doneli devet medalja sa olimpijada
Mladi matematičari koji su se takmičili na Balkanskoj juniorskoj matematičarskoj olimpijadi, FOTO : SPUTNJIKU USTUPILA MATEMATIČKA GIMNAZIJA U BEOGRADU

Stevan Radivojević, sada učenik prvog razreda Matematičke gimnazije, a za vreme takmičenja osnovac, koji je osvojio srebrnu medalju, kaže da mu je žao što ove godine zbog pandemije nisu išli na pripreme, ali smatra da je takmičenje u novim uslovima bilo dobro organizovano i zadovoljan je uspesima.

„Osećaj je super. Od kad sam upisao Matematičku gimnaziju cilj mi je bio da budem na Balkanijadi i osvojim nešto. Ostvarenje tog cilja koji sam imao duže od dve godine je veoma lep osećaj“, ističe Stevan.

Osim Stevana, srebrne medalje osvojili su i Andrija Živadinović, učenik Gimnazije „Svetozar Marković“ iz Niša i Aleksandar Ćuzović, učenik Matematičke gimnazije.

Bronzane medalje osvojili su Vukašin Pantelić, Vuk Dolijanović i Jovan Nikolić, takođe učenici Matematičke gimnazije, a na takmičenju je učestvovao i Jovan Nikolić, učenik OŠ „Kadinjača“ iz Loznice.

Lideri tima mladih matematičara bili su dr Nenad Vulović iz Kragujevca i mr Miloš Đorić iz Beograda.

Uslovi teški, rezultati – sjajni

Direktorka Matematičke gimnazije u Beogradu Mirjana Katić ocenila je da je uspeh mladih genijalaca sjajan, pogotovo s obzirom na to da su sva takmičenja bila odložena i da su za takmičenja počeli da se spremaju tek 15. avgusta, jer se do poslednjeg trenutka nije znalo da li će državna takmičenja iz tih oblasti biti održana.

„Uspeh juniorskih ekipa je ogroman, s obzirom na okolnosti u kojima trenutno živimo. Ta deca su heroji koji su našli snage da se posle teških šest meseci takmiče. Prvo su održana državna takmičenja iz matematike, zatim izborna za taj predmet i informatiku. Oni su hrabro učestvovali na svim tim takmičenjima pod novim okolnostima“, napomenula je Mirjana Katić.

Sputnjik/ Piše 

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Urednik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Next Post

Šarčević objavio podatke koliko ima zaražene dece u školama. Broj je dvocifren!

Sre sep 16 , 2020
Šarčević objavio podatke koliko ima zaražene dece u školama, broj je dvocifren Beograd — U prve dve nedelje nastave u osnovnim i srednjim školama virusom korona zaraženo je ukupno 52 […]