#VirtuelnaDilizansa

Tako je počelo. Slika, jos jedna slika, slika, platno, frame, slika, frame, frame, film, traka, vrteška, Corna cirkus, slika, platno, konji, štafelaj, fotografija, selfi, foto, ekrani, virtuelni film, diližansa, violina, dron, i šta sve ne još.

Zaboravila sam da dodam i po neki san ili zeleni liker, ali valjda se to podrazumeva tu, u tom prostoru i vremenu, i tom nekom trajanju. Tako nekako, novosadski poetski, ili nesto slično…

Uglavnom, Novosadska Slikarska Diližansa, u trajanju od Oktobra 2018.

Pa film, pa Virtuelni Poziv. Dovoljno kao uvod. A sada da pojasnimo. Dakle, imamo:

Autorski koncept – Novosadska slikarska diližansa okuplja autore iz sveta slikarstva i filma. Kreativni procesi u svim medijima – zastupljeni. Pripreme na terenu – uradjene, film snimljen.

Social movement i #Social distancing – novi izazov – može li se dogadjaj ovakvog tipa koji je okupljao i posmatrače iz inostranstva i animirao brojnu domaću publiku, prilagoditi novim uslovima koji su izmenili lice filmske industrije, ali i slikarskog imidža.

Virtuelna Diližansa Call – poziv aktiviran

Producent Zoran Petrović: “Pitanje je šta ako potraje cirkus? Moramo da učestvujemo i gledamo. Važno je učestvovati, a gledaj kada nemaš nešto pametnije. Bravo, FCS – objavljen konkurs za film do 5 minuta. Eto prilike – ne treba nam novac da bi učestvovali.

(FCS FIlm Festival Call Link: https://bit.ly/2y1HaDc).

Moći ćemo da gledamo, naravno svi, i da sudimo. Ja sam odlučio da učestvujem i počeo sa NOVOSADSKOM VIRTUELNOM SLIKARSKOM DILIŽANSOM. Do 25. Aprila 2020. godine. To je moj film, a šta ću poslati na poziv FCS-a, videćemo.”

Virtuelni koncept Corona Cirkusa i film production online switch – filmski materijal snimljen tokom poslednje Diližanse u procesu je postprodukcije. Posmatrano iz ugle novonastale situacije, priča koja je haotično uvukla mnogo likova i aluzija, više pripada Felinijevom motorciklisti koji razbija koncept besmislom. No, nadajmo se da će montaža postaviti sve aluzije i iluzije na mesto kako bi ovaj zanatski prelaz sa realnog na virtuelno mogao proći glatko, jer filmska produkcija je spremna za to, barem u segmentima postprodukcije.

Dogadjaj je objedinio mnoge forme i vrste umetnosti u sklopu samog sebe – slike, frejmove, ljude, selfije, modernu tehnologiju i stare tehnike. Ova strašna, koronična verzija filma donosi nove muke filmskim radnicima širom sveta, ali od vremena svog nastanka film je preživeo mnoge metamorfoze do sada, tako da će verovatno preživeti i ovo novo uslovljavanje. Kao bliski saradnik mnogih drugih industrija, film daje uvid i pruža interna rešenja u korak i u skladu sa vremenom i prostorom oko sebe. Film je prvi eksperimentisao sa skupocenim igračkama, letećim kamerama i dronovima, pa CGI, pa konekcije sa gaming svetom i IT-jevcima. Film je odavno otvorio vrata sebi, i kao i uvek, uz dobru pripremu, spreman je za dalji korak.

Na pitanje koje je vreme održavanja nove Diližanse, Autor je odgovorio: “Ne znam, ali siguran sam da je glavna nepoznata vreme, a imamo ga sada i previše. Dobili smo ga besplatno. Budimo kod kuće i ne dajmo se.”

Raditi, ostati aktivan, u konstantnom pokretu… Da, ali ne i sada. Do skoro smo posmatrali smirujuće snimke četkice ili sipanje akrilnih boja preko gifova. Bez obzira na okolnosti, Duhovni Pokret ako ne drugi, rad sa raspoloživim oko nas, stvaranje nečega ni iz čega… Grupa ljudi, uživo ili online, nije ni važno. Stvorena petlja nastavlja svoj život menjajući prostor oko  sebe… To je bio duh Diližanse otprilike. Lična metaforfoza i iluminacija kroz kreativni proces stvaranja nečega, pa makar i scene lova u kamenu Altamire.

Esencija – zabeležena u formi večnog medija, u kandžama postprodukcije. Moderna civilizacija – Virtuelni muzeji, linkovi svuda oko nas, otvorene svetske galerije. Filmovi, sačuvani za kosmičku upotrebu. Najbolji u metalnoj kutiji koja će nas sve nadživeti. Proces kreacije, kroz slikare, pred Vašim očima.  Virtuelni cirkus Korona, gostuje na Vašem kompjuteru ili telefonu. Ostanite kod kuće. Socijalno Distancirani.

Zorica Bogičević, reditelj

 

https://www.linkedin.com/in/zorica-bogicevic-7bb85a20/detail/recent-activity/

#SocialDistance #StayHome #VirtuelnaDilizansa #FSC #Remote #Film Production #Film Festival #Painting

Zorica Bogičević

Vaš komentar

Next Post

Brnabić: Ovakva zabrana jer su ljudi najaktivniji vikendom

Čet apr 9 , 2020
Zabrana kretanja od petka u 17 časova do ponedeljka u 5 ujutro izrečena je zbog toga što su vikendi dani kada je najveća gužva i najmanje poštovanje poziva na samoizlaciju, […]
%d bloggers like this: