Romi – klasičnom muzikom do boljeg života

Romi – klasičnom muzikom do boljeg života

Romi – klasičnom muzikom do boljeg života
Foto: DW

U velikom broju evropskih zemalja, Romi žive u getima u kojima nema elementarnih uslova za normalan život, niti za školovanje dece. Evo kako je jedna inicijativa rešila da tome stane na put – pomoću muzike.

U bugarskom gradu Slivenu nalazi se jedan od najvećih romskih geta u Evropi. Tamo devojčice napuštaju školu sa 12 ili 13 godina. Najveća opasnost za jednu devojčicu u romskoj zajednici je da bude kidnapovana i silovana. Jer, posle toga, ona više nije „podesna“ za brak.

Da bi izbegli tu opasnost, mnogi roditelji udaju svoje još maloletne kćeri. Ovo romsko naselje može da se podiči tužnim rekordom. Ovde živi najmlađa majka u državi. Ima 11 godina.

Muzika – spas od teške sudbine

Nikola Demirev je rešio da svoju kćerku Marijanu otrgne od takve sudbine i da joj proširi vidike. Tako je Marijana počela da pohađa časove violončela u školi Georgija Kalajdžijeva, umetnika koji je nekada i sam živeo u getu. Danas je slavni violinista pod čijim okriljem klasičnu muziku izučava grupa romske dece. Sve to finansiraju donatori iz Nemačke, a romski učenici su već držali koncerte pred publikom, između ostalog i u prestižnoj dvorani „Bugarska“ u Sofiji.

„U nastavi muzike naša deca ne uče samo da sviraju, već i stiču čitavu kulturu koja im pomaže da raskrste sa romskim mentalitetom i tradicijom. Muzika je tu decu oslobodila teške sudbine – rane udaje. To do sada nije uspela nijedna institucija“, kaže između ostalog Nikola Demirev, koji je i pored hendikepa (slepilo) uspeo da izvede svoju kćerku iz geta – u normalan život. Nekada su im se komšije podsmevale zbog bavljenja muzikom (posebno zbog toga što je u getu uobičajeno da se time bave samo muškarci); danas su ponosne na svoje mlade sunarodnike koji se bave klasičnom muzikom.

Izvor: DW, Autor Marija Milkova

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Plan kampanje "Bojkot 2020" od koga drhti Vučić: Fejsbuk, parole, baneri, leci...

sri feb 12 , 2020
Plan kampanje “Bojkot 2020” od koga drhti Vučić: Fejsbuk, parole, baneri, leci… Kampanja „Bojkot 2020“ Saveza za Srbiju vodiće se na društvenim mrežama i obilaskom terena, odnosno različitih delova Srbije, […]