Matić: Znamo imena ubica Milana Pantića ali nema dovoljno dokaza za sud

Predsednik Komisije za istraživanja ubistava novinara Veran Matić izjavio je da su poznata imena neposrednih ubica dopisnika Večernjih novosti iz Jagodine Milana Pantića, ali da su izvršioci tog zločina na slobodi jer tužilaštvo nema dovoljno dokaza za sud, objavilo je danas Udruženje novinara Srbije (UNS).

Matić je za RTV Vojvodinu rekao je da je “policijska istraga dala svoje viđenje”, kao i da imaju sliku šta se dogodilo i ko je izvršio ubistvo, uz potvrdu da znaju imena ubica, a da su do danas na slobodi.

“Postoje imena ljudi koji su izvršili ubistvo. To je ono što smo rekli pre dve godine – da je policijski ubistvo razjašnjeno. Međutim, jako je teško dokazati. Lice mesta tog dana, kada se dogodilo samo ubistvo loše je obrađeno, kontaminirano je u vrlo kratkom vremenskom periodu”, naveo je Matić.

Udruženje novinara Srbije podseća da se 11. juna navršavaju dve decenije od ubistva dopisnika Večernjih novosti iz Jagodine Milana Pantića. On je ubijen je u hodniku, ispred kućnog praga 2001. godine.

On je, međutim, istakao da je u ovom slučaju jasno da je Milana Pantića neposredno ubila “naručena ekipa koja samo vrši likvidacije, koja nema nikakve veze sa motivom”.

Radna grupa za istrage ubistava novinara, naveo je, smatra da je reč o organizovanom kriminalu koji je vezan za “„vrlo konkretnu privatizaciju”, što je na sastancima predočeno i Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal.

“Tražili smo da Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal preuzme slučaj, jer ima veći manevarski prostor za istragu, ali za sada nemamo pozitivan odgovor. Govore da radna grupa treba da dokaže da je u pitanju organizovani kriminal, pa će preuzeti. Mislimo da je njihova uloga da preuzmu slučaj i dokažu da je u pitanju organizovani kriminal i ubistvo tog tipa”, rekao je Matić.

“Tek desetak godina kasnije su ispitane komšije iz istog ulaza i iz okolnih ulaza, a tek kada je osnovana Komisija za istraživanje ubistava novinara uzet je njegov mobilni telefon da se analizira, saslušana je njegova supruga i sin, iako je sedam radnih grupa radilo”, objasnio je Matić.

Podsetimo, Veran Matić je ranije rekao da dokazi koji su prikupljeni ukazuju na to da je Pantić ubijen upravo zbog svog novinarskog rada i istraživačkih tekstova o korupciji i kriminalu u Jagodini i tom delu Srbije. Matić je naveo i da su izvršioci sa teritorije grada Beograda i Jagodine.

Novinari Insajdera u emisiji „Novinarsko pitanje” analizirali su neke od Pantićevih tekstova u kojima je pisao o malverzacijama u privredi kraja u kom je živeo, zloupotrebama, pa i uticaju na pravosuđe.

Izvor: Fonet, Insajder

 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Novinar

Vaš komentar

Next Post

Ludilo mozga-Dačić ''dobio ćerku'' kada je imao 12 godina!?

Sre apr 21 , 2021
Predsedniku Skupštine Srbije i Socijalističke partije Srbije Ivici Dačiću stigao je mejl navodne vanbračne, nepriznate ćerke. Mejl o navodno promenjenim porodičnim okolnostima šefa SPS pročitao je voditelj emisije u kojoj […]
%d bloggers like this: