Kako doći do stana u Kruševcu bez ikakvih ulaganja? Uz pomoć suda i veštaka.

Kako doći do stana u Kruševcu bez ikakvih ulaganja? Uz pomoć suda i veštaka.

Pismo našeg čitaoca o problemu sa kojim se suočio građanin Kruševca, a iz drugih izvora saznajemo da to nije jedini takav slučaj, prenosimo u celosti

Kako doći do stana bez ikakvih ulaganja? Uz pomoć suda i veštaka. Uđeš u državinu neuseljenog stana. Vlasnik Vas izbaci, a Vi podnesete tužbu sudu za smetanje državine i sud presudi da Vas je vlasnik smetao u državini i obaveže istog da Vam stan vrati u državinu.

Kako doći do stana u Kruševcu bez ikakvih ulaganja? Uz pomoć suda i veštaka.
Ilustracija/ Pixabay, Printscreen

Ali u postupku izvršenja dođe do problema, jer je samovlasni držalac tražio da ga sud vrati u državinu nepostojećeg stana na nepostojećem spratu zgrade. Ali tu se ne završavaju muke vlasnika stana. Izvršni sudija, nakon primedbi vlasnika stana, kao dužnika i dostavljene dokaze (javne isprave – list nepokretnosti) uz primedbe, određuje, verovatno neverujući javnoj ispravi, veštačenje od strane veštaka građevinske struke, koji, nakon izlaska na lice mesta, uvida u priložene dokaze, daje svoj nalaz i mišljenje da stan koji je predmet izvršenja ne postoji, jer se stan br. 11 nalazi na potkrovlju, a treći sprat ne postoji. Na navedeno mišljenje primedbe je dao poverilac, ali samo u pogledu orjentacije stana prema strani sveta, što je veštak prihvatio, nakon čega nije bilo nikakvih daljih primedbi. I umesto da sud, shodno utvrđenom činjeničnom stanju, nalaza veštaka i odredbama Zakona o izvršenju, obustavi izvršenje, predmet stoji više od osam meseci, nakon čega sudija zakazuje raspravu, na koju poziva stranke i veštaka. Na raspravi, stranke, preko svojih punomoćnika se izjašnjavaju da nemaju nikakvih primedbi na osnovni i dopunski nalaz veštaka i da su sa istim saglasni. I pored toga sud, samo iz njemu znanih razloga, uzima iskaz od veštaka, koji menja svoj pisani nalaz i kaže da je stan koji se nalazi u potkrovlju predmet izvršenja.

Na primedbe dužnika (vlasnika stana) i predlog da sud odredi novo veštačenje, kojim bi se razjasnile protivurečnosti između mišljenja veštaka datog u pisanoj formi i na raspravi, a što je i sam sud bio u obavezi da odredi prema zakonskim propisima, sud nije odlučio do dana objavljivanja ovog teksta, ali je istog dana, po završetku rasprave, doneo novi Zaključak o sprovođenju izvršenja, koji je istovetan sa prethodnim zaključkom, donetim pre obavljenog veštačenja (osim u pogledu datuma sprovođenja), kojim i dalje nalaže vlasniku (sada dužniku) da preda stan na III spratu, a u protivnom predaja će se sprovesti prinudnim putem, iseljenjem svih lica i stvari, uz asistenciju policije.

Dužnik se našao u čudu i pita se, kako da preda stan na III spratu, kad isti, prema pisanom nalazu veštaka i podacima (list nepokretnosti) RGZ – SKN Kruševac, ne postoji u navedenoj zgradi. Da li je legalno i legitimno da se poistovećuje “sprat” i “potkrovlje”. Ako je to za obične građane isto, nesme da bude isto za sud i veštaka, jer postoji bitna i suštinska razlika između potkrovlja i sprata, a kakao struka kaže, stanovi na spratu nemaju kosine. Kako će sudski izvršitelj da pronađe nepostojeći sprat i stan na njemu, kako mu je naložio sud svojim Zaključkom, ili će isti da oduzme stan u potkrovlju, ostaje zagonetka.

Ovde je jedino bitno da se nezakonitom “držaocu” omogući da dođe do stana i da isti koristi o trošku vlasnika, jer je vlasnik obveznik plaćanja svih komunalija i poreza na imovinu.

Vlasnik stana se obratio svima, koji imaju ingerencije da spreče ovakvo postupanje, ali za sada nema nikakve reakcije. Da li će vlasnik stana biti izbačen iz stana koji nije predmet izvršenja, ili će ipak neko od nadležnih da sve ovo zaustavi, ostaje da vidimo do dana za kada je zakazano prinudno sprovođenje navedenog Zaključka suda, koje je zakazano za 10.11.2020 godine u 11 časova.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Katić: Banana države – države u kojima stranci učestvuju u pregovorima vlasti i opozicije

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Urednik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Next Post

Milačić: Ne treba ograničavati Krivokapića, treba im dati šansu

Pon nov 9 , 2020
Milačić: Ne treba ograničavati Krivokapića, treba im dati šansu Predsednik Prave Crne Gore Marko Milačić naveo je danas da je novoj crnogorskoj vladi i ministrima koje je mandatar Zdravko Krivokapić […]