Koronavirus sve bliži Srbiji! Pooštrena kontrola putnika na granici

Koronavirus sve bliži Srbiji

Tanjug

Koronavirus sve je bliži Srbiji. Ipak, kako tvrde iz “Batuta”, za sada nije prijavljen nijedan slučaj. Hrvatska je u utorak prijavila prvi slučaj zaraze, a broj obolelih u Italiji se stalno povećava. Novi koronavirus koji se u decembru pojavio u gradu Vuhanu u Kini, zarazio je do sada desetine hiljada ljudi u toj zemlji i širom sveta, a broj smrtnih slučajeva premašio je 2.700 ljudi.

U Srbiji još nema potvrđenih slučajeva zaraze, ali je bilo sumnje. Na Infektivno odeljenje bolnice u Šapcu tokom dana su bila primljena dva pacijenta. I u Beogradu je bilo testiranih. Ni kod jednog nije potvrđen virus. Zaraza je, potvrđena kod dvoje državljana Srbije na kruzeru “Diamond Princess” u Japanu.

Institut za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” saopštio je da raste rizik od importovanja infekcije uzrokovane novim koronavirusom u Srbiju i može se oceniti kao umeren.

Šef odseka granične sanitarne inspekcije za područje Subotice Valentina Kalaj-džić rekla je za RTS da se na Horgošu vrši pojačana kontrola putnika, a javni servis navodi i da se slične mere primenjuju i na Batrovcima.

Poseban telefon otvoren je za putnike koji dolaze iz Kine, ukoliko imaju simptome respiratornog oboljenja sa povišenom telesnom temperaturom.

Epidemiolozi upozoravaju da je u teoriji moguće da obolelih već ima i da će epidemije koronavirusa verovatno i kod nas biti. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar uverava da mesta panici nema.

Pooštrena kontrola putnika, ali nema mere koja bi sprečila ulazak koronavirusa

Novi koronavirus se izuzetno lagano prenosi, i ne možemo nikakvu stopostotnu meru da uvedemo da sprečimo njegov ulazak u zemlju, rekla je doktorka Darija Kisić Tepavčević, epidemiolog i zamenica direktora Instituta za javno zdravlje “dr Milan Jovanović Batut”.

Ona je dodala da se od danas nove mere predostrožnosti sprovode na granici, preusmerava se veći deo autobuskog saobraćaja iz Italije na prelaz Batrovci i tamo će sanitarna inspekcija pregledati sve putnike.

N1

 

Urednik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Next Post

"Ne mislite valjda da ću reći: Angela, izvini..."

Sre feb 26 , 2020
“Ne mislite valjda da ću reći: Angela, izvini…” U Srbiji zbog koronavirusa neće biti odloženi veliki skupovi i utakmice, niti izbori, rekao je predsednik Aleksandar Vučić. On je dodao da […]