Izumire Čonopljansko jezero, prisustvujemo velikoj ekološkoj katastrofi!

Izumire Čonopljansko jezero, prisustvujemo velikoj ekološkoj katastrofi!

U talasastom ataru među blagim peščanim uzvišenjima, gde se kilometrima i kilometrimane ne sreće ništa osim prašnjave i plodne ravnice, izležava se pecaroški biser i izletnički raj „Čonopljansko jezero“.

Jezero u Čonoplji ili, kako se zvanično naziva, Vodoakumulacija Čonoplja, nastalo je pre četvrt veka, kada je davne 1984 god. pregrađivanjem kanala 300 za potrebe vodosnabdevanja ZZ „Bačka“. Smešteno je na prelepoj Telečkoj visoravni, na 5 km od naseljenog mesta Čonoplja.

Prostire se na površini od 50 hektara sa prosečnom dubinom od 3m i širinom od oko 100m.

Na njemu deluje udruženje sportskih ribolovaca „Šaran“ koje vodi brigu o zaštiti ribljeg fonda kao i ekološkoj zaštiti jezera.

Izumire Čonopljansko jezero, prisustvujemo velikoj ekološkoj katastrofi!

Korisnik Čonopljanskog jezera je Javno vodoprivredno preduzeće Vode Vojvodine. Izgrađena je sva neophodna infrastruktura, počev od ribolovačkog doma, bunara sa pitkom vodom, pečenjara, parkinga, nastrešnica sa stolovima i klupama. Obala je pošumljena sa više stotina raznog drveća stasiti jasenovi, sibirski brestovi, breze, četinari, dudovi.

Jezero je bogato kapitalnim primercima Šarana, Amura, Soma, Štuke, Smuđa, Tolstolobika. Jedno od prvih jezera u Srbiji koje je prihvatilo principe sportskog ribolova “uhvati i pusti“. Na jezeru se održavaju takmičenja u pecanju ribe udicom na plovak, somijada, štukijada, smuđijada kao i državna takmičenja u ribolovu šarana.

.
Jezero je stanište mnogih biljnih i životinjskioh vrsta riba, ptica, roda, čaplji, labudova, vidri, srndaća, divljih svinja…

Čonopljansko jezero ili pecaroški dragulj, u poslednjih nekoliko godina izumire i prisustvujemo jednoj velikoj EKOLOŠKOJ KATASTROFI!

This slideshow requires JavaScript.

U poslednje četiri godine, vodostaj jezera drastično opada, nezavisno od vremenskih prilika i svake godine je sve manje vode u jezeru, tako da je svoj vrhunac dostigla u ovoj godini gde su mnogi delovi jezera presušili i to najlepši delovi za riblji i životinjski svet koji prestavlja pravu oazu za prirodan mrest i razmožavanje pre svega ribljeg fonda, a onda i biljnog i životinjskog. Velika kolčina ribe je izumrla mnoge životinje su izgubile svoja prirodna staništa koja su i nestala zajedno sa vodom jer su prinuđena da emigriraju u potrazi za novim staništem.

Postavlja se pitanje gde odlazi ta količina vode? Gde nestaje?! Kao što je već rečeno ovaj fenomen se pojavio od pre nekoliko godina.

Izumire Čonopljansko jezero, prisustvujemo velikoj ekološkoj katastrofi!

Ono što se poklapa sa ovim fenomenom jeste nemilice bušenje bunara za potrebe navodnjavanja velikih poljoprivrednih površina i voćnjaka i bez kontrole iskorišćavanje podzemnih voda kao neprocenjivog prirodnog bogatstva. Kada se uzme u obzir da se jezero snabdeva podzemnim vodama opravdano se sumnja da iz tog razloga jezero nestaje jer se svakodnevno crpi voda sa velikih dubina koje povlače za sobom sve okolne podzemne žile vode koje snabdevaju jezero.

U poslednjih nekoliko godina, u široj okolini jezera izbušeno je oko 20 bunara na oko 100m dubine gde su kapaciteti bunara da iznesu količinu vode od oko 15l vode po sekundi. S obzirom na blizinu „Čonopljanskog jezera“, i površine pod zalivnim sistemi koji se konstantno navodnjavaju pogotovo u letnjim mesecima opravdano se može posumnjati da je izgradnjom bunara velikih kapaciteta poremećen podzemni sistem voda koje snabdevaju akumulaciono jezero u Čonopnji.

Ovim putem apelujemo i molimo sve nadležne institucije u državi da izađu na teren da kostatuju činjenično stanje kako bi se utvrila odgovornost i sprečila ekološka katastrofa koja preti jezeru koje je pred izumiranjem, a sa njim i sav biljni i životinjski svet.

Molimo nadležne kao i ljude dobre volje u rešavanju ovog problema.

Udruženje sportskih ribolovaca
„Šaran Čonoplja“

Urednik

Vaš komentar

Next Post

Ukida se cenzus, za uspeh referenduma dovoljna samo većina

Pon nov 18 , 2019
Za uspeh referenduma u Srbiji više neće biti potrebna izlaznost veća od 50 odsto upisanih birača, već će se usvajati odluka većine izašlih glasača. To je predviđeno Nacrtom Zakona o […]
%d bloggers like this: