Žrtva tražila da je ubije, odgovorio da nije zadužen za to: Pripadnik Crvenih beretki osuđen za silovanje u Brčkom 1992. godine

Žrtva tražila da je ubije, odgovorio da nije zadužen za to: Pripadnik Crvenih beretki osuđen za silovanje u Brčkom 1992. godine

Viši sud u Beogradu osudio je na osam godina zatvora bivšeg pripadnika JSO SDB Srbije Nikolu Vidu Lujića za silovanje žene u Brčkom 20. juna 1992. godine.

Ilustracija, Image by Alexas_Fotos from Pixabay

O presudi bivšem pripadniku Jedinice za specijalne operacije (JSO) Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Nikoli Vidu Lujiću za silovanje žene u Brčkom 20. juna 1992. godine, javila je Balkanska istraživačka mreža (BIRN), a preneo Radio slobodna Evropa.

Prema optužnici, bivši pripadnik “Crvenih beretki” Vida Lujić je, zajedno s još dvojicom neidentifikovanih vojnika, u uniformi i naoružan pištoljem, ušao u jednu kuću u Brčkom i pred ženom koja je bila u kući, a čiji identitet nije otkriven u optužnici, izvadio oružje, ubacio u njega metke i ponovo ga vratio u džep.

Kada mu je žena predala svoj novac i nakit, Vida Lujić ju je odveo u kupatilo i tamo je silovao dva puta, a zatim ju je odveo u spavaću sobu i ponovo je silovao, navodi se u optužnici.

Žrtva tražila da je ubije, odgovorio da nije zadužen za to: Pripadnik Crvenih beretki osuđen za silovanje u Brčkom 1992. godine

Dodaje se da je tokom napada žrtva tražila od Lujića da je ubije, na što je on odgovorio da “nije zadužen za to”, dok ju je on silovao, ostala dvojica vojnika razbili su sve po kući.

Sudija Dejan Terzić izjavio je da ne postoje olakšavajuće okolnosti i da je Lujić, koji nije bio prisutan u sudnici na izricanju presude, i ranije bio osuđivan za slično krivično delo.

“Iskoristio je svoju dominaciju nad žrtvom i njenu bespomoćnost obzirom da je ona već bila dovoljno uplašena, jer je njen suprug bio uhapšen”, kazao je Terzić.

Tokom suđenja Lujić je tvrdio da u ratu nije bio pripadnik nijedne naoružane jedinice i da ne poznaje žrtvu.

Ali drugi svedoci, među kojima i pripadnik “Crvenih beretki”, svedočili su da je Lujić bio pripadnik te jedinice.

Optužnicu je prvobitno podiglo Tužilaštvo Brčko distrikta u januaru 2018. godine, ali pošto je Lujić državljanin Srbije, Okružni sud u Doboju ustupio je predmet Višem sudu u Beogradu.

Suđenje je počelo u decembru 2018. godine, a ovo je prvostepena presuda i na nju je moguće podneti žalbu.

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Stara planina pobedila tajkunske mini hidroelektrane!

pet sep 20 , 2019
Stara planina pobedila tajkunske mini hidroelektrane! PIROT – Odbornici Gradske skupštine Pirota na današnjoj sednici su doneli zaključak o brisanju svih lokacija mini hidroelektrana (MHE) na Staroj planini iz novog Prostornog […]
Koja budala je naložila izgradnju 850 hidroelektrana na planinskim rekama Srbije?!