Stara planina pobedila tajkunske mini hidroelektrane!

Stara planina pobedila tajkunske mini hidroelektrane!

PIROT – Odbornici Gradske skupštine Pirota na današnjoj sednici su doneli zaključak o brisanju svih lokacija mini hidroelektrana (MHE) na Staroj planini iz novog Prostornog plana Pirota i o moratorijumu na izgradnju derivacionih MHE.

To se dešavalo u isto vreme kada su građani okupljeni oko Pokreta „Odbranimo reke Stare planine” i „Saveza mesnih zajednica Stare planine” protestovali ispred zgrade Skupštine grada Pirota, zahtevajući od lokalne vlasti da se na današnjoj sednici donese odluka da se iz novog Prostornog plana Pirota čija izrada počinje, izbrišu sve lokacije za izgradnju mini hidrocentrala u Parku prirode Stara planina, piše Politika.

Koja budala je naložila izgradnju 850 hidroelektrana na planinskim rekama Srbije?!
Foto: luftika.rs

Jedan od aktivista pokreta „Odbranimo reke Stare planine” Aleksandar Panić je rekao agenciji Beta da od lokalnog parlamenta zahtevaju da jučerašnja najava o brisanju svih lokacija za izgradnju MHE na Staroj planini dobije svoj institucionalni okvir i da odluka o brisanju derivacionih MHE ne samo u Prostornom planu Pirota, već i Srbije postane zvanična.

„Tražimo da oni koje građane plaćaju kroz svoje poreze ne sede ovde, nego da dođu u Topli Dol i vide da li meštani od 90 godina, koji se smrazavaju na mostu, brane svoj ćef ili interese grada. Ovo je pozitivan pomak i od odbornika očekujemo odluku da se njihova gradnja stopira”, rekao je Panić.

Predsednik „Saveza mesnih zajednica Stare planine” Nebojša Ilić kazao je da očekuje da odbornici Gradske skupštine donesu odluku da se iz Prostornog plana Pirota brišu MHE.

Stara planina pobedila tajkunske mini hidroelektrane!

„To je najavila gradska vlast. Ovakva odluka mora da se donese i zaštite staroplaninske reke i prestane njihovo uništavanje. Ima nas svuda, ne samo u Toplom Dolu i Jelovici, već sutra u Beogradu i širom Srbije. Danas smo ovde da pozovemo odbornike na savest i razum i da donesu odluku zbog svojih pokolenja”, rekao je Ilić.

Dodao je da od sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem očekuje da stavi tačku na taj problem i da se donese zakon o stavljanju moratorijuma na izgradnju MHE i zaustavi, kako je istakao, uništavanje reka u Srbiji.

Meštanka Temske Minja Nikolić kazala je da je njihova poruka sa svih dosadašnjih i sadašnjih protesta da treba sačuvati planinske reke.

Stara planina pobedila tajkunske mini hidroelektrane!

„Mesecima dežuramo u Toplom Dolu. Smatramo da sve reke moraju i dalje da teku zbog naše i dece naše dece. Reke za nas sa Stare planine su život”, rekla je Nikolićeva.

Zamenik gradonačelnik Pirota i predsednik Gradskog odbora SPS-a Vidojko Panajotović naveo je da je njegova stranka protiv izgradnje MHE, a posebno derivacionih.

„Zajedno sa gradonačelnikom i koalicionim partnerima doneli smo zajedničku odluku da se u Prostornom planu grada koji se radi izbace sve lokacije za izgradnju MHE na Staroj planini. Takav zaključak danas je donet i na sednici Gradske skupštine. Svako ima pravo da protestuje i očekujemo da se sve mirno završi”, kazao je Panajotović.

Dodao je da od MHE na Staroj planini „nema nikakve koristi”.

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Pseća mafija sa Balkana: Od prodaje pasa iz Srbije u Nemačkoj okreće milijarde (VIDEO)

pet sep 20 , 2019
Pseća mafija sa Balkana: Od prodaje pasa iz Srbije u Nemačkoj okreće milijarde (VIDEO) Pseća mafija sa Balkana. To je posao vredan milijarde. Profiti se mogu porediti sa onima od […]
Pseća mafija sa Balkana: Od prodaje pasa iz Srbije u Nemačkoj okreće milijarde (VIDEO)

Klikom na reklamu donirate rad sajta Novinar.rs. Hvala.

Tabloid – N

Novinar.rs

Pratite nas na Fejsbuku!


This will close in 15 seconds