Uhapšeno pet osumnjičenih za milionske računarske prevare

U Beogradu je uhašeno pet osumnjičenih za računarske prevare i trgovinu lažnim berzanskim instrumentima plaćanja, kojima su, zajedno sa saizvršiocima iz drugih evropskih zemalja, oštetili više hiljada građana za oko 60 miliona evra, saopšteno je iz MUP-a.

Akcija hapšenja sprovedena je u saradnji Odeljenja za suzbijanje visokotehnološkog kriminala MUP-a sa Posebnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal i policijama i tužilaštvima Nemačke, Austrije i Bugarske, kao i institucijama za pravosudnu i policijsku saradnju Evropske unije Evrodžast i Europol.

Uhapšeno je pet Beograđana osumnjičenih za krivična dela prevara i pranje novca: Z. M. (1983), M. B. (1984), F. I. (1989), S. Š. (1971) i A. Đ. (1994).

Sumnja se da su oni u dužem vremenskom periodu, zajedno sa saizvršiocima iz Bugarske, Austrije i Nemačke vršili složene finansijske prevare pomoću računarske mrežne platforme za trgovinu lažnim berzanskim instrumentima plaćanja, kao i da su lažno predstavljali kretanje cene akcija putem lažnih agenata brokera koji su radili u telefonskim centrima za pozivanje oštećenih.

Na taj način, kako navodi policija, osumnjičeni su navodili građane iz više zemalja Evropske unije da uplate što veće iznose novca na ime lažne kupoprodaje akcija, prenosi Tanjug.

Pošto su oštećeni uplaćivali veći iznos novca, osumnjičeni su im posle određenog perioda prikazivali kako su, navodno, navedene akcije u potpunosti izgubile vrednost, odnosno da su oštećeni izgubili uložena sredstva.

Na taj način osumnjičeni su, zajedno sa saizvršiocima iz drugih zemalja, oštetili više hiljada osoba za više od 60.000.000 evra, navodi se u saopštenju.

Policija je prilikom pretresa stanova kao i poslovnih prostorija firmi „Select X” i „I-source” u Beogradu koje osumnjičeni koriste, oduzela informatičku opremu i tri putnička vozila.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

Izvor: Politika

Novinar

Vaš komentar

Next Post

MINISTAR STEFANOVIĆ obišao pripadnike MUP i volontere koji pomažu građanima starijim od 65 godina!

Čet apr 2 , 2020
Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović obišao je pripadnike MUP-a i volontere koji na Voždovcu donose neophodne namirnice i lekove građanima starijim od 65 godina […]
%d bloggers like this: