Uhapšeno 13 osoba zbog malverzacija u Kliničkom centru Kragujevac

Uhapšeno 13 osoba zbog malverzacija u Kliničkom centru Kragujevac

Pripadnici MUP-a uhapsili su 13 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinile više koruptivnih krivičnih dela kojima su nanele štetu KC Kragujevac.

Ilustracija, Image by Paolo Ghedini from Pixabay

Zbog sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba službenog položaja u postupku javnih nabavki kojima su ostvarili protivpravnu imovinsku korist od oko 26 miliona dinara, uhapšeni su rukovodioci u Kliničkom centru Kragujevac D. P. (1970) i N. S. (1971), kao i devet posrednika u prodaji medicinskih sredstava i opreme, saopštio je MUP Srbije.

Uhapšeni su posrednici B. B. (1979), M. C. (1955), M. D. (1961), M. K. (1974), B. M. (1974), D. M. (1970), D. N. (1977), A. Z. (1986) i D. S. (1972), zbog sumnje da su počinili krivično delo pomaganje u zloupotrebi službenog položaja.

“Sumnja se da je D. P. u postupcima javnih nabavki Kliničkog centra Kragujevac, u dogovoru sa ponuđačima, prilagođavao uslove ponuda i izradu tehničke specifikacije, kako bi suprotno Zakonu o javnim nabavkama, favorizovao određene ponuđače, na osnovu čega su oni dobijali ugovore u nabavkama medicinskih sredstava i opreme. U izvršenju krivičnog dela osumnjičenom D. P. pomagali su B. B., M. C., M. D., M. K., B. M., D. M., D. N., A. Z., D. S. tako što su mu dostavljali specifikacije i ponude”, saopšteno je.

Policija je uhapsila i rukovodioca Kliničkog centra Kragujevac N. S. koji se tereti da je kao saizvršilac u postupku javne nabavke učestvovao u sačinjavanju tehničke specifikacije favorizujući određenog ponuđača.

Takođe, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo zloupotreba službenog položaja, trgovina uticajem i falsifikovanje službene isprave uhapšen je rukovodilac u Kliničkom centru Kragujevac G.A. (1964), koji se sumnjiči da je obavljao vanstandardne estetske operacije za koje je od pacijenata uzimao novac.

Uhapšeno 13 osoba zbog malverzacija u Kliničkom centru Kragujevac

Uhapšeno 13 osoba zbog malverzacija u Kliničkom centru Kragujevac
Printscreen

Sumnja se da je u službene isprave za te operacije G. A. unosio neistinite dijagnoze, čime je omogućio da one budu plaćene od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, čime je pribavio protivpravnu imovinsku korist od 1.700 evra i 128.000 dinara.

Zaposlena u Kliničkom centru Kragujevac M. G. (1976) uhapšena je zbog sumnje da je pomagala G. A. u izvršenju krivičnog dela tako što je uzimala novac od pacijenata i predavala ga osumnjičenom, kao i da je sačinjavala lažnu dokumentaciju i račune u kojima je navodiila da su obavljene intervencije koje plaća Republički fond za zdravstveno osiguranje, iako je reč o estetskim operacijam koje pod to ne potpadaju.

“Osumnjičenima D. P., G. A., M. G. i N. S. određeno je zadržavanja do 48 časova i oni će uz krivičnu prijavu biti privedeni nadležnom tužilaštvu, dok su ostali osumnjičeni već privedeni Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu”, navodi se u saopštenju.

Tanjug

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Obradović: Glavni prodavac diploma je lažni doktor nauka Mića Megatrend, štićenik SPS-a. Lažni doktorati i u Šarčevićevom ministarstvu!

uto sep 17 , 2019
Obradović: Glavni prodavac diploma je lažni doktor nauka Mića Megatrend, štićenik SPS-a Poslanik Dveri Boško Obradović izjavio je danas da osim ministra policije Nebojše Stefanovića i ministra finansija Siniše Malog […]
Obradović: Glavni prodavac diploma je lažni doktor nauka Mića Megatrend, štićenik SPS-a