Svedok Beriša zgažen posle izjave o zverstvima Haradinaja

Kujtim Beriša, koji je u februaru 2007, pod nerazjašnjenim okolnostima stradao, bio je zaštićeni svedok Haškog tribunala u predmetu protiv Ramuša Haradinaja.

Mi smo ga čuvali. Imali smo takvo naredjenje i izvršavali smo ga besprekorno. Tog 17. februara iznenada je otputovao za Podgoricu gde je poginuo u sumnjivoj saobraćajnoj nesreći”, ispričao je za ovaj list jedan bivši pripadnik Uprave policije Crne Gore, pišu “Novosti”.

On je bio uključen u program zaštite Beriše, čoveka čiju su suprugu silovali teroristi OVK i koji je imao saznanja o monstruoznim zločinima bivšeg komandanta OVK.

Kako navodi list, povod za podsećanje na misterioznu smrt Beriše je laž koju je izrekao Haradinaj u intervjuu za Frankfurter algemajne cajtung.

“Bio je jedan svedok protiv mene koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći sa pijanim Srbinom u Crnoj Gori. Ali tek posle njegove smrti se saznalo da se njegovo ime nalazi na spisku svedoka protiv mene”, kazao je Haradinaj pre nekoliko dana za nemački list.

Prema informacijama Novosti, Beriša je u Crnoj Gori dao izjavu istražiteljima iz Haga 11. maja 2004. posle čega je bio “nadgledan”. To je učinjeno jer je on, kako se navodi, potanko opisao brojne monstruozne zločine svog komšije Ramuša i njegovog brata Dauta, ali i Ramuševog zamenika Idriza Baljaja.

Govorio je o ubistvima srpskih policajaca, ali i Albanaca, nabrajao je i silovanja Srpkinja, streljanja, najsvirepija zlostavljanja.

Beriša je posle progona sa KiM stanovao sa porodicom u naselju Riversajd kraj Berana. Prema dobro obaveštenim izvorima, on je posle niza navodnih sukoba u tom naselju dobio “dobronamerni savet” da na kratko vreme ode u Podgoricu.

Tako je i učinio dve nedelje pre pogibije. Pominjalo se i da je na dan pogibije pod točkovima kola u naselju Konik, Kujtim imao razgovor sa jednim stranim zvaničnikom, pišu Novosti.

Inače, njegovo stradanje nije izazvalo pažnju zvanične Crne Gore, pa je šturo saopstenje izdato tek posle insistiranja medija, napominju Novosti.

Izvor: B92

Urednik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Next Post

Saša Mirković u Okružnom zatvoru u Beogradu, advokatica kaže - politički progon

Sub avg 10 , 2019
Saša Mirković u Okružnom zatvoru u Beogradu, advokatica kaže – politički progon Advokatica Saše Mirkovića negira da je uhapšen po poternici Srbije Bivši predsednik Skupštine Zaječara i nekadašnji funkcioner Srpske […]