Danko B. Marin: Šta nam (im) radi Izrael?

Danko B. Marin: Šta nam (im) radi Izrael?

Svedoci smo afere u kojoj Izrael špijunira Belu kuću, što bi svi radili da mogu i na žalost svedoci smo pisanja, izveštavanja srpskih medija – bedno su uvređeni u predstavljanju tuđeg problema kao da je Izrael nas špijunirao?

Piše: Danko B. Marin

Srbiju sigurno Izrael profesionalno dobro špijunski odrađuje, ne brinimo!

Problem NAŠ za brigu je blebetanje raznih analitičara apsolutnih improvizatora, jadnih hvatača čitanosti na emotivni govor. Moj odgovor njima je: MARŠ NA PIJACU DA SE ČUDITE CENAMA POLjOPRIVREDNIH PROIZVODA ZA LOKALNE TELEVIZIJE!

Izrael kad je u pitanju i odgovoru – moćni su oduvek bili veoma pažljivi.

Izrael je stvoren direktno usmerenim radnjama kapitalističkih Sjedinjenih Država, ljutog komuniste (,,nepomirljivog“) Staljina i njegove prćije Sovjetskog Saveza, dok je kolonijalna sila u opadanju Velika Britanija naterana da bude autsajder, mlitavo držeći stranu Arapima.

Danko B. Marin: Šta nam (im) radi Izrael?

Tek stvoren Izrael 14. maja 1948.g. pola sata posle proglašenja priznaje SAD predsednik Truman, a tek stvorena državica dobija rat narednog dana.

Napada je pet arapskih zemalja, spas je hrabro izborila ali nestala bi bez pomoći SSSR i SAD!

Do danas ratuje na sve načine protiv Arapa čiju etničku kompaktnost preseca svojim postojanjem.

Nuklearna sila, moćne armija, nezvanično se smatra da je izraelski Mosad najsnažnija obaveštajna služba sveta.

U ratovanju su postojale briljantne vojne pobede poput one u Šestodnevnom ratu. Udari po protivnicima su za izučavanje na vojnim akademijama ali bilo je zaista teških stanja kada zakažu obaveštajne službe!

Naravno da je Šestodnevni rat prethodno dobro odrađen radom izraelskih obaveštajnih službi solidno potpomognutim od inostranih agencija – bez hladnoratovske podele na kapitaliste i komuniste ali za jevrejski praznik Jom Kišur 1973. godine bilo je….

Jom Kipur je najsvetiji jevrejski praznik, po njemu jevrejska strana naziva Jomkipurski rat, a arapska strana ga zove po svom prazniku Ramadanski rat. Pred njegov početak te 1973. godine su obaveštajne službe Izraela imale nesaglasje. Centralni institut za obaveštajni rad i specijalne zadatke ,,Mossad“ i ,,A’MAN“- Ministarstvo odbrane drži ovu službu, imadoše sukob da li se sprema rat?

Ne pomaže ni dolazak helikopterom kralja Huseina iz Jordana da upozori – Egipat i Sirija kreću na Izrael.

Arapska varka?

Mosad uzima stvar u svoje ruke, dolazi poražavajuća informacija: sutra smo u ratu protiv Egipta i Sirije!

Danko B. Marin: Šta nam (im) radi Izrael?

Danko B. Marin: Šta nam (im) radi Izrael?
Ilustracija, Foto: Wikipedia, Printscreen

Sjedinjene Države – obaveštajni muk.

Usled pribižavanja Anvara el Sadata Vašingtonu sad SAD poštuju preorjentisani Egipat ali i zbog izraelskog napada na ,,USS Liberty“ četvrtog dana Šestodnevnog rata 1967…

Naši hrabri analitičari tu ne brane ,,nas SAD“? Ćute hrabro… Njih ne mogu podsetiti – izgleda da ne znaju šta se desilo? Možda čekaju Vučićevu dozvolu za ,,,znanje“?

Tokom Šestodnevnog rata Izrael je brzo razbijao neprijatelje (Egipat, Jordan i Siriju) nezaustavljivo osvajao teritorije za buduće mučne političke pregovore. Morao je, želeo prikriti osvojenu površinu, isključiti svakovrsno mešanje velikih sila ali pored obala Sinaja su ,,saveznici“ Amerikanci imali bivši trgovački brod ,,USS Liberty“ pretvoren u špijunski. Radilo se o elektronskom prikupljanju podataka sa teritorije Izraela, Egipta i Jordana. Informacije su bile na njemu obrađivane radom ekipe obaveštajnih analitičara, potom su išle u ,,NSA“ na dalju obradu.

Kreće pakao za posadu!

,,Liberti“ nadleću izraelski izviđački avioni, prate ga satima. Potom doleću borbeni avioni, ciljno uništavaju elektronsku opremu raketama, topovima, mitraljiranjem što nije dovoljno, nego bacaju na brod napalm! Dolaze torpedni čamci – torpeduju i mitraljezima dejstvuju po ,,živoj sili“ koju vide. Treći udarni talas su bili helikopteri, bilo je i transportnih u kojima su komandosi ali ne dolazi do iskrcavanja specijalaca. Usled torpedovanja se nagnula goruća platforma od bivšeg broda.

Broj ubijenih je bio dvocifren (okvirno 34), ranjenih trocifren. Izbojano je 821 oštećenje od metaka i granata.

Eto, i uz Sadatov prilaz SAD – uzroka obaveštajnog muka pred Jomkipurski rat, što naši analičari ne stavljaju u svoje bedne ,,analize“ i sinteze. Udvorištvo dnevnoj politikanciji je preče u njihovim ,,misaonim“ produktima. ,,Nedelju špijuna“ ne pominju!? Nije zgodno partijskim podsmrdicama. Mora se imati stav pri odbrani Amerike koja zna veoma ozbiljno da se odbrani.

Te nedelje hapse špijune ,,sa tri strane“ bez trunke kompromisa.

Uhapšen je Ronald Pelton stručnjak za komunikacije. Radio je od 1965. godine do 1979. u čuvenoj-TAJNOJ National Security Agency, bio čovek od poverenja i upućen u vrhunske tajne – uhapšen je zbog odavanja tajni Sovjetskom Savezu. Dostavljao je informacije o američkoj elektronskoj špijunaži usmerenoj protiv – Sovjetskog Saveza.

Iste nedelje je uhapšen Lari Vu Tai Čin službenik Centralne informativne agencije. Čin trideset godina dostavlja Kini informacije, počeo je dostavljanjem podataka o Kinezima zarobljenim tokom rata u Koreji, paaaa…

Treći te nedelje biva uhapšen posle izlaska iz izraelske ambasade. FBI hapsi Džonatana Polarda 21. novembra 1985. godine. Da, izraelskog špijuna – službenika Obaveštajnog centra pomorskih operacija hapse po izlasku iz ambasade Izraela. Sudski proces je završen 1987. Presuda – doživotna robija! Svaka izraelska vlada je Polarda pokušala da oslobodi, i tek posle 30 godina robijanja kreće ,,uslovna“ zbog dodvoravanja Izraelu, koje se pokazuje i u Trampovom preseljenju ambasade Sjedinjenih Američkih Država iz Tel Aviva u Jerusalim.

Gde su tu HRABRI NAŠI analitičari?

Dragim čitaocima ostavljam pitanja i dug put ličnog istraživanja do odgovora po vlastitoj pameti, kao i ličnu želju da ne nasedaju na dnevnopolitičke lukave smicalice i manipulativne besmislice. Postavljanje uređaja za prisluškivnje mobilnih telefona Bele kuće je tek pošalica.

Naši analitičari dokazaše ,,vernost“ Sjedinjenim Državama odbranom od Izraela ako je to bitno ali bez ozbiljne analize odnosa te vrste SAD-Izrael sad baš ispadoše žalosno smešni.

Novinar.rs/ Danko B. Marin

Urednik

Vaš komentar

Next Post

Oni su kapitalisti, vi proleterijat. Pokrali su vaše fabrike, sad kradu živote vaše dece

Ned sep 22 , 2019
Oni su kapitalisti, vi proleterijat. Pokrali su vaše fabrike, sad kradu živote vaše dece KOME PRIPADA DOMOVINA/OTADŽBINA? Država uvek pripada klasi na vlasti. Njihova Srbija, Rusija, Kina, Sjedinjene Države nisu […]
Oni su kapitalisti, vi proleterijat. Pokrali su vaše fabrike, sad kradu živote vaše dece
%d bloggers like this: