*Kako Vi gledate na izjavu srpskih zvaničnika da Crna Gora o spornom zakonu treba da pregovara sa patrijarhom Irinejom, a ne sa Amfilohijem Radovićem?

– To je pitanje ustrojstva crkve, a ne stavova srpskih zvaničnika, koji ne bi trebalo da se mešaju u to ko je nadležan da pregovara u ime crkve, kršeći time princip sekularnosti države.

*Koliko takvu zaoštrenu situaciji u Crnoj Gori podgrevaju i izjave iz Srbije?

– Izjave Dačića i Lončara su krivična dela, koja izazivaju međunacionalnu mržnju, sukobe i segregaciju. Ovu vladu očigledno čine primitivne i neobrazovane ličnosti, koje takvim izjavama dovode u pitanje osnovno ljudsko pravo, garantovano zakonom države u kojoj obavljaju ministarske funkcije. Posebno ističem da su njihove izjave socijalno i politički opasne, jer predstavljaju presedan koji onda može da se primeni i na pripadnike svih drugih nacionalnih manjina i razbuktaju nove sukobe u Srbiji, a time i u regionu. A što se tiče Vučićeve izjave da bi Lončar trebalo da se izvini, Lončar je trebalo da bude smenjen, a ne na Vučićevom lažnom času bontona.

*Milo Đukanović, ovih dana podsetio je da su loši odnosi Srbije i Crne Gore bili i u vreme kada ste vi bili predsednik i kada su „neki vaši savetnici mešetarili po Crnoj Gori“?

– To je očajnički potez Đukanovića da optuži velikosrpski projekat za aktuelne probleme u Crnoj Gori, a da pri tom ne optuži Vučića. Đukanović se našao u nevolji kako optužiti Srbiju za urušavanje crnogorske države, a pri tom ne optužiti predsednika Srbije koji drži svu vlast u svojim rukama i kako optužiti Srbiju za velikosrpski projekat, a ne pomenuti u tom kontekstu Vučića koji je najveći deo svog političkog života služio upravo toj velikosrpskoj ideologiji. Pa se u toj nevolji nespretno dosetio da umesto Vučića pomene mene, nazivajući jednog savetnika „kamarilom savetnika“, jer nekog je morao, a nekog očigledno nije smeo. Posebno je zanimljiv takav odnos prema Vučiću u trenutku kada su odnosi Srbije i Crne Gore najgori u istoriji, do te mere da su se čak i njih dvojica složili da je atentat na Đukanovića planiran sa teritorije Srbije, da ne pominjem paljenje crnogorske zastave u Beogradu i otvorenu raspravu u Crnoj Gori o mogućoj potrebi angažovanja NATO za zaštitu od Srbije. Mora da je i za to kriva „kamarila mojih savetnika“.

*Sudeći po izjavi tek izabranog predsednika Hrvatske Zorana Milanovića da je Vučić ratni kabadahija, mogu li se očekivati neki normalni odnosi Beograda i Zagreba?

– Ne mogu, a takvim odnosima su doprineli Vučić i Grabar Kitarović, kao i sadašnja srpska i hrvatska vlada.

*Koliko je novonastala situacija u BiH opasna po region?

– I više nego opasna i ona je posledica vlasti nacionalističkih lidera u čitavom regionu, ne samo u BiH, ali nažalost i katastrofalnih grešaka međunarodne zajednice u BiH. Od izuzetno sporne odluke Ustavnog suda, još je opasnija Dodikova izjava o izlasku Republike Srpske iz BiH. Korak po korak čitav region biva opterećen sukobima, što u krajnjem ostaje ključni argument za evropske političare koji se protive proširenju da odbiju zemlje Zapadnog Balkana za punopravno članstvo u EU. Poslednjih osam godina imamo eroziju svega pozitivnog što je u domenu smirivanja regionalnih tenzija učinjeno i ponovo se preti dezintegracijama postojećih država i zvecka oružjem u potaji.

Tadić: Ne treba odbaciti ideju o izlasku na lokalne izbore

Obavezivanje

*Bez obzira na kritike suseda na račun Vučića, on dobija pohvale iz EU i SAD. Kako na to gledate?

– Kao na podržavanje ostanka na vlasti po bilo koju cenu, pa čak i urušavanja demokratije u Srbiji, onoga koji se obavezao da ispostavi njima poželjno rešenje za Kosovo.

Postoje opstrukcije ujedinjenja DS

*Iako više puta najavljivano ujedinjenje velike DS to se do sada nije dogodilo. Zašto?

– I SDS i ja lično smo učinili veliki napor da dođe do ujedinjenja, međutim očigledno je da postoje određene opstrukcije i vrlo brzo ćemo videti da li su i drugi akteri iskreno pristupali tom procesu i da li će ostati privrženi toj ideji ili će im prioritet ostati samo članstvo u Savezu za Srbiju.

Izvor: Danas

POSLEDNJE OBJAVLJENO