Sloga: Fašizam u Srbiji danas oživljava u najgorem mogućem obliku

Sloga: Fašizam u Srbiji danas oživljava u najgorem mogućem obliku

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ najoštrije je danas osudio progon dve profesorke Gimnazije u Beloj Crkvi, Marije Petrović Stanković i njene trudne koleginice Mirjane Mitrović koje su ostale bez posla, pošto su odbile da se u slobodno vreme bave „botovanjem“ i idu na političke mitinge.

Sloga: Fašizam u Srbiji danas oživljava u najgorem mogućem obliku
Ilustracija, Foto: Sloga, bcnovosti.blogspot.com

„Svedoci smo da su vlast i njeni sledbenici ušli u fazu stranačkog fanatizma, jer za ono šta smo mislili da je završeno sredinom 20 veka uništavanjem fašizma kao ideje, u Srbiji danas poprima oživljavanje u najgorem mogućem obliku, udaljavanjem sa posla i socijalnim pogromom ljudi koji ne žele da se bave politikom“, ocenjuju iz „Sloge“.

Za sindikat „Sloga“ takvi postupci su „školski primer“ političkog progona netransparentne i autoritarne vlasti i povratak u ružnu prošlost koju je obeležila istorija pod dikataturama.

Sloga: Fašizam u Srbiji danas oživljava u najgorem mogućem obliku

Sindikat „Sloga“ pokreće besplatno pravno savetovalište za sve radnike
Foto: sloga.org.rs

„Zato, imamo pravo da javno postavimo pitanje treba li da se bojimo za svoju budućnost i šta je sledeće. Da li je to neko novo nošenje traka, prinudni rad, ograničen pristup hrani, životnim potrepštinama ili možda hapšenje i zatvaranje onih koji ne misle i razmišljaju na način kako razmišlja današnja vlast“, ističu iz tog sindikata.

Oni su poručili svima koji, kako su naveli, danas ostrašćeno i u ime vlasti vrše pritisak i ucenjuju radni narod da moraju da shvate da imaju veliku odgovornost, te im savetuju da ne ponavljaju greške iz prošlosti, da se „ne iživljavaju na ljudima i njihovim sudbinama, jer će morati kad tad da odgovaraju za nehumane i ponižavajuće postupke prema čoveku kao ljudskom i humanom biću“.

U veseloj varoši, realnost je tmurna – ako ne delite mišljenje vladajućih. To tvrde za N1 dve profesorke belocrkvanske gimnazije, višegodišnje uposlenice škole kojima su ugovori isticali krajem avgusta.

“Ja sam već na neki način znala da mi neće biti produžen ugovor, jer sam dobijala uputstva da se obratim jednoj jedinoj isključivo osobi i da prihvatim uslove koje ja nisam želela da prihvatim”, navela je novinaru iz Bele Crkve Marija Stanković, profesorka engleskog jezika.

Uputstva je, kaže, davala direktorka gimnazije, a osoba na koju ju je upućivala je predsednik Skupštine opštine.

“Uslov je bio aktivno učestvovanje u stranci. Da se bude bot”, dodala je Marija Stanković.

Druga profesorka koja predaje matematiku, Mirjana Mitrović, kaže: “Objašnjenje – malo kucaš popodne, malo ideš na mitinge. Meni nije normalno. Ja da to želim da radim, ja bih to radila svojom voljom. Ja ne želim ništa da radim zato što mi neko naređuje i da to bude jedini način da zadržim posao”.

Ono što su ispričale novinaru iz Bele Crkve, nisu želele da ponove, jer su uvrede na društvenim mrežama koje su usledile, ostavile trag.

Naročito na Mirjanu, koja je u drugom stanju. To je saznala dva dana pre isteka ugovora, kada je u lokalnom Domu zdravlja otvorila bolovanje, ali je ono odmah sutradan i zaključeno, jer ugovor ističe.

Politički pritisci su, kaže, u Beloj Crkvi svakodnevica. Protiv toga je u subotu protestovalo stotinak ljudi. Među njima i Sonja koja je istog dana dobila pretnje smrću.

Foto: bcnovosti.blogspot.com

“Da će da me odrobija, da ja ne znam s kim se kačim.. Ja sam se tu uplašila i ja sam njoj napisala da ću je prijaviti policiji, što sam na kraju i uradila. Povezujem to sa protestom i sa tim što sam otkrila identitet tog lažnog profila Ana Rogić koji već godinama teroriše sve koji nisu za ovu vlast”, rekla je za N1 Sonja Stojković.

Transparentnost Srbija zatražila je od Višeg javnog tužilaštva u Beogradu da pokrene postupak povodom medijskih navoda o ucenjivanju zaposlenih u gimnaziji u Beloj Crkvi, od kojih se tražilo da obavljaju poslove u korist političke stranke, ukoliko žele da sačuvaju radna mesta

Beta, N1, Novinar.rs

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

RHMZ upozorava: Stižu pljuskovi praćeni grmljavinom i nagli pad temperature, a u četvrtak - mraz!

pon sep 16 , 2019
RHMZ upozorava: Stižu pljuskovi praćeni grmljavinom i nagli pad temperature, a u četvrtak – mraz! Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje za područje Srbije na lokalno veću količinu padavina za […]
RHMZ upozorava: Stižu pljuskovi praćeni grmljavinom i nagli pad temperature, a u četvrtak - mraz!

Tabloid – N

Novinar.rs

Pratite nas na Fejsbuku!


This will close in 10 seconds