Sloga: Odgovaraće svi oni koji vrše socijalni genocid nad svojim narodom

Sloga: Odgovaraće svi oni koji vrše socijalni genocid nad svojim narodom

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” pozvali su sve zaposlene širom Srbije kojima se nudi da zbog nekakvog programa rešavanja tehnološkog viška u svojim preduzećima dobrovoljno pristanu na prelazak u druge firme, da dva puta dobro razmisle pre nego se odluče na takav korak.

Foto: Pixabay, Logo
Odgovorno tvrdimo na osnovu dosadašnje petogodišnje analize sprovođenja Zakona o radu u praksi da je taj zakon samo oruđe u rukama poslodavačkih kriminalaca, muljatora i biznis mešetara koje štite korumpirani političari iz vlasti u čijim je rukama inspekcijski i pravosudni sistem. Kako drugačije oceniti to što su bivše radnice slovenačke firme ‘Fori Textile’ ostale bez posla i otpremnina, jer su kroz navodno rešavanje viška zaposlenih upućene da rade u drugu firmu ‘Fori Products’ gde su ubrzo dobile otkaz i tako ostale i bez posla i bez prava na opremninu“, navodi Sloga u saopštenju, a u vezi sa tekstom koji je objavio portal Radnik.rs.

 

Kako navodi Sloga, umesto da dobiju pomoć Ministarstva rada i inspekcije, radnice su dobile hladan tuš u odgovoru gde se oni (institucije) pozivaju na zakon po kome je zaposlenom omogućen rad kod drugog poslodavca i da tada nema pravo na otpremninu.

Sloga: Odgovaraće svi oni koji vrše socijalni genocid nad svojim narodom

Upravo je ovo to na šta smo kao sindikat oduvek upozoravali da neće valjati, jer je Srbija danas i dokazano totalno haotična zemlja kada je u pitanju tržište rada, za šta će nadamo se morati da odgovaraju svi oni koji su na posredan ili neposredan način učestvovali u nečemu što bi se moglo nazvati socijalni genocid nad svojim narodom“, navodi Sloga.

Sindikati zaključuju da je ipak “najveća odgovornost vlasti i ljudi na položajima, pa sve do njihovih socijalnih partnera u liku prodržavnih reprezentativnih sindikata, koji nisu bili zainteresovani za sadržinu zakona i suštinu koju donosi, već isključivo za novac koji se dobijao učestvovanjem u radnim grupama za njihovu izradu”.

Izvor: 021.rs

Urednik

Vaš komentar

Next Post

Palmer: Moguć sporazum Beograda i Prištine. Rusija želi nerede i nepoverenje u regionu

Uto sep 10 , 2019
Palmer: Moguć sporazum Beograda i Prištine. Rusija želi nerede i nepoverenje u regionu Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je da je uveren da sporazum između Beograda […]
Palmer: Moguć sporazum Beograda i Prištine. Rusija želi nerede i nepoverenje u regionu
%d bloggers like this: