Američki prijatelji stavili bivšeg saveznika Kurtija u ”politički karantin”

Berlin jeste dobio šamar od Vašingtona zbog Kurtija, ali dugoročno Nemačka ne želi da sedi na magarećoj klupi, ocenjuje Vladislav Jovanović

Odlazak Albina Kurtija u političku izolaciju iako nema virus korona krunski je dokaz da je Amerika glavni igrač na Kosovu. Za samo godinu dana Vašington je srušio dve prištinske vlade koje su imale veliku podršku Berlina i nisu htele da ukinu takse na robu iz centralne Srbije. Američki Stejt department, u saopštenju koje su potpisali najviši državni predstavnici SAD nadležni za Kosovo, navodi da ne postoji tajni plan razmene teritorija između Kosova i Srbije, o čemu je prilikom smene u sredu uveče govorio Albin Kurti.

U saopštenju koje su potpisali Ričard Grenel, specijalni izaslanik američkog predsednika Donald Tramp za dijalog Beograda i Prištine, Metju Palmer, specijalni predstavnik SAD za zapadni Balkan, i Filip Kosnet, američki ambasador u Prištini, navodi se da se nadaju novoj energiji za dijalog koji će rezultirati „uzajamnim priznanjem”. Dodaje se da su Kurtijeve tvrdnje o tajnom planu spekulacije. „Specijalni predstavnik Ričard Grenel nije video niti je raspravljao o takvom planu. Fokus američke vlade je na podržavanju sporazuma o povratku vazdušnih, železničkih i putnih veza i ima za cilj da poboljša ekonomsku situaciju i stvori ekonomski zamah”, zapisano je u saopštenju. „Verujemo da taksa šteti narodu Kosova, koči regionalnu saradnju protiv kovida 19, uključujući i odlaganje uvoza posebne opreme na Kosovo i ometa ekonomski razvoj”, dodaju američki zvaničnici.

Ovo saopštenje pozdravio je juče lider DSK Isa Mustafa, koji je, iako nije imenovao Kurtija, poručio gubitnicima koji su krivili SAD zbog svoje nestručnosti da treba da upute izvinjenje svim građanima Kosova zbog više puta iznesenih konstrukcija i beskrupuloznih uvreda upućenih DSK. A kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da će u ponedeljak započeti konsultacije s liderima političkih partija o formiranju nove vlade, a u DSK očekuju da će najkasnije za dve nedelje dobiti mandat za formiranje nove vlade, koja će ukinuti takse.

Dve dijametralno suprotne politike u sredu uveče su ponovo došle u ozbiljan sukob. Sada su više nego ranije otvorene vidljive ozbiljne i značajne razlike u stavovima država Kvinte prema rešenju kosovskog problema. Kroz prizmu kosovskog problema EU pokušava da se izbori za što ravnopravniji položaj i da Berlin bude partner Vašingtonu. Međutim, za proteklih deset godina EU nije uspela da isposluje dogovor Beograda i Prištine i više je nego jasno da Amerika preuzima kormilo. Uz to, EU nije gotovo ništa uradila da pomogne građanima Kosova pre svega oko vizne liberalizacije. Pokazala se i kao nepouzdana, jer sve što je dogovoreno u Briselu za Albance ostalo je mrtvo slovo na papiru.

„EU je zabrinuta vraćanjem SAD na Balkan jer ona vrlo dobro zna da je to povezano s ambicijom da se Briselu i Berlinu održi još jedna lekcija da nisu sposobni da rešavaju pitanja u svom dvorištu. Time se umanjuje značaj i uticaj EU ne samo na Starom kontinentu već i u svetu. To ne bi bilo prvi put. Setite se samo razbijanja Jugoslavije, gde je EU bila ponižena ulaskom Holbruka u igru. Berlin jeste dobio šamar od Vašingtona zbog Kurtija, ali dugoročno Nemačka ne želi da sedi na magarećoj klupi”, kaže za „Politiku” bivši ministar spoljnih poslova SRJ Vladislav Jovanović.

Nemačka je verovala da će im Ramuš Haradinaj i Albin Kurti pomoći da bude ravnopravan igrač SAD. Berlin je, recimo, pre više od deset godina poslao državni avion koji je odvezao Haradinaja u Hag, dok je Kurti u poslednjih mesec dana nekoliko puta bio u Nemačkoj ili se čuo s Angelom Merkel. Kurtiju se mnogo više svidelo što su mu savetovali da ne mora da razgovara s Aleksandrom Vučićem, nego što mu je Ričard Grenel u lice rekao da je Beograd deo rešenja, a ne deo problema.

A politički analitičar Miljazim Krasnići ocenio je da su SAD promenile politiku prema Srbiji i da sada bliže sarađuju sa zvaničnim Beogradom nego s Prištinom, što je, po njegovom mišljenju, povoljan trenutak da se okonča dijalog. Ukazuje da je Kosovo uvek imalo poverenja u dobre namere SAD, a sada bi i Srbija mogla da ostvari dobru saradnju sa SAD po pitanju Kosova u cilju pronalaženju rešenja, rekao je Krasnići za „Kosovo onlajn”.

Nekoliko dana pre održavanja sednice na kojoj je pala Kurtijeva vlada nemačke diplomate su otvoreno lobirale ne samo u medijima već i kod poslanika da se on ne smenjuje. Grenela su okrivili da stoji iza akcije smenjivanja Kutija, što su okarakterisali kao antievropsku strategiju. Kako nezvanično saznaje naš list, najaktivnija u tom lobiranju bila je izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon, koja je čak i od poslanika Srpske liste tražila da podrže Kurtija. Zanimljivo je da Kramonovu poslanici Srpske nikada nisu ranije uspevali da nađu, kad god bi od nje tražili reakciju ako bi neki Srbin bio opljačkan ili kada su prilikom poslednjih izbora bili onemogućeni Srbi koji žive u centralnoj Srbiji da glasaju.

Kako navode diplomatski izvori „Politike” iz Prištine, Kurti je populističkom politikom uz pomoć pre svega Nemačke mislio da će ostati na čelu kosovske vlade. Čak je išao toliko daleko da je počeo da izmišlja o navodnoj razmeni teritorija iza čega je navodno stajao Ričard Grenel, pa su neke diplomate od njega tražile dokaz da su se navodno Vučić i Tači dogovorili o razmeni teritorija, ali ga nikada nisu dobile čime je njegov kredibilitet ozbiljno poljuljan.

Izvor: Politika

Bojan Milić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Turci povukli migrante sa grčke granice

ned mar 29 , 2020
Vlada u Atini odbila zahtev poslanika Evropskog parlamenta da azilante najizloženije infekciji koronom prebaci s ostrva na kopno, gde bi imali manje šanse za obolevanje i bolji pristup lečenju Atina – […]