Ruski državljani optuženi za trovanje u Solzberiju povezani sa eksplozijom u Češkoj

Dvojica ruskih državljana, optuženih za trovanje Sergeja Skripalja 2018. godine u gradu Solzberi u Velikoj Britaniji, povezuju se sa eksplozijom u skladištu oružja u Češkoj, četiri godine ranije.

Kako prenosi Bi-Bi-Si, češka policija je pokazala fotografije Aleksandra Petrova i Ruslana Boširova, za koje kažu da su bili u zemlji u vreme eksplozije kada su stradale dve osobe.

Češka je u znak odmazde proterala 18 ruskih diplomata, a visoki ruski parlamentarac u subotu je optužbe nazvao apsurdnim.

Premijer Češke Andrej Babiš je rekao da je država morala da reaguje na otkrića koja povezuju eksploziju sa ruskom obaveštajnom službom GRU.

U subotu uveče Babiš je rekao da je utvrđeno da je 18 ruskih diplomata u Češkoj radilo za ruske obaveštajne službe i imaju 48 sati da napuste zemlju.

„Postoji osnovana sumnja da su ruski tajni agenti iz GRU službe bili umešani u eksplozije 2014. godine u češkom selu Vrbetice”, rekao je Babiš.

Policija je zatražila pomoć od građana u potrazi za dvojicom Rusa za koje se veruje da su bili u državi između 11. i 16. oktobra 2014. godine – prvo u Pragu, a onda u oblasti gde je smešteno skladište oružja.

Češka policija traži osumnjičene pod identitetom Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov.

Ovo su ista imena koja su koristila dvojica ruskih obaveštajaca u Velikoj Britaniji, za koje se veruje da stoje iza trovanja u Solzberiju 2018. godine.

Posle incidenta u Solzberiju, dvojica muškaraca su identifikovani kao Aleksander Miškin i Anatolij Čepiga i oni su se povremeno pojavljivali na ruskoj televiziji, tvrdeći da su sportski nutrucionisti koji su posetili Solzberi da vide katedralu.

Međutim, vlasti Velike Britanije kažu da su oni članovi službe GRU i da su postavili nervni agens „novičkok” na kvaku vrata kuće koja pripada Skripalju, bivšem GRU obaveštajcu.

Skripalj i njegova ćerka su se razboleli, ali su se oporavili.

Žena iz komšiluka, Doun Stargres je preminula nekoliko meseci kasnije nakon što je otrovana nervnim agensom koji je bio na bačenoj bočici parfema.

„U sličnoj smo situaciji kao što je bila Britanija nakon pokušaja trovanja u Solzberiju 2018. godine”, rekao je češki ministar unutrašnjih i spoljnih poslova Jan Hamaček prilikom objavljivanja rezultata istrage u subotu uveče.

Rusija je odgovorila rekavši da prema ustavu, nije moguće isporučiti ruske državljane stranoj zemlji.

Ruski političar Vladimir Džabarov je rekao da su tvrdnje Češke apsurdne i da će ruska reakcija na isterivanje diplomata biti recipročna, preneo je Bi-Bi-Si pisanje agencije Interfaks.

SAD su saopštile u četvrtak da će proterati deset diplomata iz ruske ambasade u Vašingtonu, kao odgovor na sajber-napade i „ostale ruske aktivnosti”.

Moskva je odgovorila na isti način, rekavši da će deset američkih diplomata morati da napusti Rusiju.

Izvor: Politika

Novinar

Vaš komentar

Next Post

Ruski FSB sprečio atentat na Lukašenka

Ned apr 18 , 2021
MOSKVA – Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je da je uhapsila je dve osobe koje su planirale da sprovedu vojni puč u Belorusiji 9. maja i izvrše atentat na beloruskog […]
%d bloggers like this: