Rusija osudila članove levičarske grupe zbog terorizma

Rusija osudila članove levičarske grupe zbog terorizma

Rusija osudila članove levičarske grupe zbog terorizma
Pixabay

Ruski vojni sud osudio je sedam članova levičarske grupe na kazne zatvora do 18 godina, u procesu koji su grupe za zaštitu ljudskih prava nazvale nameštenim.

Tročlano sudsko veće u gradu Penza na zapadu Rusije proglasilo je članove grupe Mreža krivim za pripadnost terorističkoj organizaciji i za ilegalnu trgovinu oružjem.

Advokati osuđenih najavili su da će uložiti žalbu na presudu.

Neki od optuženih prvobitno su priznali krivicu za neke optužbe, ali su kasnije rekli da su dali lažna priznanja jer su bili mučeni.

Vlasti su ih optužile za pripremanje terorističkih napada tokom ruskih predsedničkih izbora marta 2018. godine i tokom Svetskog prvenstva u fudbalu u Rusiji, održanog u junu i julu iste godine.

Tužilaštvo je tvrdilo da su aktivisti ilegalno kupili oružje i eksplozive i išli na obuke, i da im je namera bila zbacivanje vlade.

Grupe za zaštitu ljudskih prava i pripadnici ruske opozicije optužili su rusku Federalnu službu bezbednosti (FSB), glavnu naslednicu sovjetskog KGB-a, da je isfabrikovala slučaj.

Upitan o tom procesu, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas da je predsednik Rusije Vladimir Putin naredio da se ispita da li je istraga koja je prethodila podizanju optužnica sprovedena u skladu sa zakonom.

IZVOR: BETA/AP, B92

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Urednik

Vaš komentar

Next Post

IFIMES: Trampov mirovni plan 2020 - između međunarodnog prava i realnosti

Uto feb 11 , 2020
IFIMES: Trampov mirovni plan 2020 – između međunarodnog prava i realnosti Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, Slovenija, redovno analizira događanja na Bliskom istoku i Balkanu. […]
%d bloggers like this: