Putin i Zelenski razgovarali o sukobu u Ukrajini

Putin i Zelenski razgovarali o sukobu u Ukrajini

MOSKVA – Ruski predsednik Vladimir Putin i njegov novi ukrajinski kolega Volodimir Zelenski razgovarali su o sukobu na istoku Ukrajine u prvom telefonskom razgovoru, saopštio je danas Kremlj.

Oni su razgovarali o pitanjima vezanim za rešenje sukoba na jugoistoku Ukrajine i zajedničkom radu na vraćanju zatvorenika dve strane, rekao je Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, prenose ruske agencije.

Novi ukrajinski šef države, izabran u aprilu, predložio je u ponedeljak sastanak sa Putinom u nastojanju da se reši kriza između dve zemlje. On je predložio razgovor u kome bi učestvovali i vođe SAD i Velike Britanije, javlja Beta.

Peskov je dodao da su dva zvaničnika razgovarala o mogućnosti nastavljanja kontakta u obliku formata Normandije. Taj diplomatski format od 2014. okuplja predstavnike Pariza, Moskve, Kijeva i Berlina oko pitanja rata u Ukrajini.

Kako prenose ruski mediji, ruski predsednik je danas rekao da nikad nije odbio predložene formate, uključujući moguće proširenje razgovora na predstavnike drugih zemalja.

Odnosi između Ukrajine i Rusije su vrlo napeti od proevropske pobune u Ukrajini u zimu 2013-2014. koja je dovela do pada i bekstva u Rusiju tadašnjeg ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča.

Posle dolaska prozapadnih snaga na vlast usledilo je rusko pripajanje Krima i izbio je rat između ukrajinskih trupa i proruskih separatista na istoku Ukrajine, u kome je do sada poginulo gotovo 13.000 ljudi.

Kijev i Zapad optužuju Rusiju da vojno podržava pobunjenike što Moskva demantuje.

Sporazumima iz Minska koji su potpisani 2015. godine uz posredovanje Nemačke i Francuske omogućeno je znatno smirivanje sukoba, ali povremeno i dalje izbija nasilje.

Izvor: Politika

Urednik

Vaš komentar

Next Post

Šešelj: Kristijan Golubović je zapalio Bajrakli džamiju

Pet jul 12 , 2019
Šešelj: Kristijan Golubović je zapalio Bajrakli džamiju Kristijan Golubović je zapalio Bajrakli džamiju u martu 2004. godine, tokom demonstracija u Beogradu, tvrdi Vojislav Šešelj, lider radikala, objašnjavajući da je ovaj […]
%d bloggers like this: