Poginulo 104 ljudi od početka antivladinih protesta u Iraku

Vlasti Iraka su danas saopštile da su od početka antivladinih protesta u toj zemlji poginule 104 osobe, uključujući osam pripadnika bezbednosnih snaga.

Pixabay
Iračko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je u nemirima u Bagdadu i gradovima na jugu zemlje ranjeno 6.107 demonstranata i više od 1.200 pripadnika bezbednosnih snaga. Protesti u Iraku su počeli u utorak i odmah se pretvorili u krvave sukobe.
Spontane skupove pokrenuli su mladi Iračani zahtevajući bolje prilike za zapošljavanje i suzbijanje raširene korupcije u zemlji bogatoj naftom. Danas, šestog dana protesta, vojnici su pucali u pravcu 300 učesnika antivladinog protesta u predgradju Bagdada.
Demonstranti, uglavnom mladići, razbežali su se po okolnim ulicama, a vojska je blokirala glavni put kako bi ih sprečila da napreduju i pucala iznad njihovih glava.
Protesti su danas nastavljeni uprkos apelu iračkog premijera Adela Abdul-Mahdija koji je demonstrante pozvao da ne izlaze na ulice. Otkako su prethodnih dana bezbednosne snage znatno povećale prisustvo u centru Bagdada i potisnule demonstrante sa Trga Tahrir, protesti su se proširili na južne gradove.
Izvor: 021.rs

Urednik

Vaš komentar

Next Post

Ekshumacija Džona Dilindžera 31. decembra: FBI ubio pogrešnog čoveka?

Pon okt 7 , 2019
Ekshumacija Džona Dilindžera 31. decembra: FBI ubio pogrešnog čoveka? Vlasti američke savezne države Indijane odobrile su ekshumaciju čuvenog gangstera Džona Dilindžera, koju je zatražila njegova porodica sumnjajući da je Dilindžerovo […]
%d bloggers like this: