Počeo trodnevni proces izbora novog lidera Konzervativne stranke

1

Počeo trodnevni proces izbora novog lidera Konzervativne stranke

Dostavljanjem glasačkih listića članovima vladajuće britanske Konzervativne stranke počeo je juče trodnevni proces izbora novog lidera te stranke, koji će postati i premijer.

Oko 160.000 članova vladajuće stranke bira sledećeg britanskog lidera, u zemlji od 64 miliona ljudi. Oni odlučuju između ministra spoljnih poslova Džeremija Hanta i njegovog prethodnika na toj poziciji, Borisa Džonsona.

Međutim, BBC je objavio da je više od hiljadu ljudi dobilo više od jednog glasačkog listića, jer je većina učlanjena u više lokalnih partijskih udruženja ili su promenili ime. Stranka je u saopštenju rekla da glasački listići sadrže “jasno objašnjenje da će oni koji glasaju više puta biti proterani”.

Ime pobednika bi trebalo da bude objavljeno 23. jula, a narednog dana on bi trebalo da zameni Terezu Mej. Tereza Mej je 7. juna podnela ostavku posle niza pokušaja da ubedi parlament da prihvati sporazum o istupanju Velike Britanije iz članstva u Evropskoj uniji.

Oba kandidata obećavaju da će osigurati da Velika Britanija završi svoj odloženi izlazak iz EU, sa ili bez dogovora sa evropskim zvaničnicima. Međutim, kritičari ih optužuju da daju prazna obećanja o dobijanju novog sporazuma o Bregzitu, ideji koja je već odbačena od strane EU.

Kladionice i istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je Džonson favorit, ali Hant je pozvao članove da ne glasaju dok ne odgledaju televizijske debate dva kandidata sledeće nedelje.

Hant je rekao da je njegova poruka konzervativcima “probajte pre nego što kupite”.

Beta

Novinar

One thought on “Počeo trodnevni proces izbora novog lidera Konzervativne stranke

  1. Борис Џонсон има отворену подршку САДистана и Трампа, највероватније да он побеђује… Аууу батице – Конзервативна партија има само 160.000 чланова: сића за Вучићев СНС од скоро 800.000 СНСендвичаркиња&СНСендвичиста љутијех вучићиста свијетла чела и образа чиста 🙂

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Naprednjački teror u Begeču: Sprečavanje glasanja, blokiranje biračkog mesta...

ned jul 7 , 2019
Naprednjački teror u Begeču: Sprečavanje glasanja, blokiranje biračkog mesta… Begeč: Naprednjaci sprečavaju glasanje protivkandidata, blokirali biračko mesto “Kako da zaštitimo ljude koji hoće da glasaju” Pedesetak ljudi, pripadnika ili simpatizera […]
Naprednjački teror u Begeču: Sprečavanje glasanja, blokiranje biračkog mesta...