OGLASIO SE PEKING, DIŽU SE TENZIJE Američki ratni brod uplovio u Tajvanski moreuz

Američki ratni brod plovio je kroz Tajvanski moreuz, saopštila je Sedma flota američke mornarice.

Raketna krstarica „Port rojal“ izvela je „rutinski“ tranzit Tajvanskog moreuza kroz međunarodne vode „u skladu sa međunarodnim pravom“, prenosi agencija Rojters.

„Brod je prošao kroz koridor u moreuzu koji je izvan teritorijalnog mora bilo koje obalne države“, navodi se u saopštenju.

Takođe, kako se navodi, krstarica koja je prošla kroz Tajvanski moreuz „pokazuje posvećenost Sjedinjenih Država slobodnom i otvorenom Indopacifiku“.

„Vojska Sjedinjenih Država leti, plovi i deluje svuda gde to međunarodno pravo dozvoljava“, dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je da je američki brod plovio na sever kroz moreuz i da je situacija na plovnom putu „normalna“.

Kineska vojska je reagovala po ovom pitanju i saopštila da je nadgledala i upozorila američki ratni brod.

“Sjedinjene Države često prave takve drame i izazivaju probleme, šaljući pogrešne signale tajvanskim snagama za nezavisnost i namerno pojačavaju tenzije širom Tajvanskog moreuza”, navodi se u saopštenju Istočne komande Narodnooslobodilačke vojske Kine.

Dodaje se da trupe u svakom trenutku održavaju visoku pripravnost, odlučno se suprotstavljaju svim pretnjama i provokacijama i odlučno brane nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet.

Urednik

Vaš komentar

Next Post

PREDSEDNIK VUČIĆ OTVORIO SAJAM AUTOMOBILA Ponosan sam na Beograd i Srbiju, svako značajno ime auto industrije danas je ovde

Čet maj 12 , 2022
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje ceremoniji otvaranja Sajma automobila na Beogradskom sajmu. Sajam automobila “DDOR ECO BG CAR SHOW 07” otvorio se u 10 časova, a zvanično ga je otvorio […]
%d bloggers like this: