Kompanije iz Kine sa crne liste SAD rade u Srbiji – Kineske kamere u Beogradu pod oznakom “tajno”

Kompanije iz Kine sa crne liste SAD rade u Srbiji – Kineske kamere u Beogradu pod oznakom “tajno”

Od osam kineskih tehnoloških kompanija specijalizovanih za video nadzor koje su Sjedinjene Američke Države (SAD) početkom oktobra stavile na crnu listu zbog ugrožavanja ljudskih prava Ujgura, etničke muslimanske manjine koja naseljava severozapad Kine, tri su na neki način prisutne u Srbiji. Reč je o kompanijama: “Dahua Tehnolodži” (Dahua Technology), “Hikvižn” (Hikvision) i “Iflitek” (IFLYTEK).

Ilustracija, Foto: avmarket.rs

Zvanično predstavništvo u Srbiji ima kompanija “Dahua Tehnolodži”, specijalizovana za video nadzor na aerodromima, čiji su proizvodi prisutni na Aerodromu “Nikola Tesla” u Beogradu, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) u kompaniji “Belgrade Airport doo”.

I dok zvanični organi u Vladi Srbije za RSE tvrde da Republika Srbija sa pomenute tri kineske kompanije nema potpisane sporazume, ono što je do sada potpisano sa drugim kompanijama iz Kine drži se u strogoj tajnosti.

Kineska oprema za video nadzor na aerodromu u Beogradu

Kako su u pres službi kompanije “Belgrade Airport doo” naveli u svom odgovoru dostavljenom RSE, beogradski aerodrom nema direktnu saradnju sa kompanijom “Dahua Tehnolodži”, ali su proizvodi te kineske kompanije preko podizvođača instalirani na pojedinim lokacijama.

“Kompanija Belgrade Airport d.o.o. od 22. decembra 2018. godine, kada je započela upravljanje Aerodromom Nikola Tesla Beograd, nema direktnu saradnju, niti sporazum sa kompanijom ‘Dahua Tehnolodži’. Neke od naših kompanija podizvođača, koje koriste proizvode ove kompanije, iste su u prethodnom periodu instalirali na pojedinim lokacijama i za rad na različitim sistemima”, navodi se u odgovoru Aerodroma “Nikola Tesla” u Beogradu, kojim od decembra 2018. upravlja francuska kompanija “Vansi Erports” (VINCI Airports).

Predstavništvo kineske kompanije pod nazivom “Dahua Technology SRB doo” registrovano je u novembru 2016. i to za trgovinu na veliko elektronskim i telekomunikacionim delovima i opremom, podaci su Agencije za privredne registre Srbije (APR). Zakonski zastupnici su dvojica kineskih državljana, Feng Wang i Liquan Fu, a stopostotni vlasnik predstavništva u Srbiji je ogranak “Dahua Tehnolodži” sa sedištem u Holandiji.

Kompanije iz Kine sa crne liste SAD rade u Srbiji – Kineske kamere u Beogradu pod oznakom “tajno”

Predstavništvo kineske kompanije “Dahua Tehnolodži” u Srbiji odbilo je da pisanim putem odgovori na pitanja RSE u vezi sa njihovim poslovanjem u Srbiji i eventualnim sporazumima sa Vladom Srbije i njenim institucijama. U telefonskom razgovoru, predstavnik kompanije koji nije želeo da se predstavi, rekao je da kompanija podatke daje samo svojim klijentima, a da RSE nije među njima.

Srbija kao centar poslovanja kineskih kompanija u Istočnoj Evropi

Iz kabineta ministra bez portfelja u Vladi Srbije Nenada Popovića, zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj, saopštili su da ne raspolažu informacijama da li Republika Srbija ima zaključene sporazume sa tri pomenute tehnološke kompanije iz Kine.

Kontakt sa predstavnikom jedne od kompanija na crnoj listi SAD ministar Popović je ostvario tokom Četvrte konferencije Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope koja je održana u Beogradu 8-9. oktobra 2019. potvrđeno je u kabinetu ministra:

“Ministar Popović održao je sastanak sa Li Šipengom, potpredsednikom kompanije ‘Iflitek’. Profesor Li je bio jedan od govornika na konferenciji. Tokom sastanka, razgovarano je o potencijalima saradnje, a profesor Li je izrazio želju da Srbija bude centar poslovanja kompanije ‘Iflitek’ u centralnoj i Istočnoj Evropi”.

U odgovoru se takođe navodi da je kompanija “Iflitek” jedan od lidera u oblasti veštačke inteligencije u prepoznavanju zvuka i automatskom prevodu na više od 50 jezika, među kojima je i srpski.

Kineska kompanija “Hikvižn” (Hikvision) u Srbiji nema registrovano predstavništvo, ali su njihovi proizvodi za video nadzor dostupni u Srbiji preko preduzeća “KBC Security d.o.o.” iz Pančeva, koje je prema podacima APR-a, registrovano za pružanje usluga sistema obezbeđenja.

Kineske kamere u Beogradu pod oznakom ‘tajno’

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) je u svom odgovoru dostavljenom RSE navelo da nema saradnju sa bilo kojom od tri kineske kompanije – “Dahua Tehnolodži”, “Iflitek” i “Hikvižn”, koje su u nekom svom obliku prisutne u Srbiji.

Međutim, ovo ministarstvo sporazume ima sa kineskom kompanijom “Huavei” (Huawei), takođe specijalizovanom za video nadzor, koja se na crnoj listi SAD-a nalazi od maja 2019. zbog optužbi za navodna prisluškivanja i prenošenja osetljivih informacija vlastima u Kini. “Huavei” je negirao ove navode.

“Huavei” kamere za prepoznavanje lica i registarskih tablica već su postavljene na više stotina lokacija u glavnom gradu Srbije. Međutim, detalji saradnje MUP-a Srbije i te kineske kompanije drže se daleko od očiju javnosti.

Izvor: BBC

Novinar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Next Post

Aljbin Kurti: Sporazum možemo imati već sledećeg proleća

Sre nov 6 , 2019
Aljbin Kurti: Sporazum možemo imati već sledećeg proleća U novoj kosovskoj vladi Srpska lista biće u opoziciji, a to što jedan ministar mora da bude iz srpske zajednice, ne znači […]
Aljbin Kurti: Sporazum možemo imati već sledećeg proleća