Nemačka se ponovo distancirala od Makrona

Nemačka kancelarka Angela Merkel i šef diplomatije Hajko Mas su se ponovo distancirali od francuskog predsednika Emanuela Makrona koji je ocenio da je NATO “moždano mrtav”.

Screenshot

Emanuel Makron je ustalasao javnost kada je u četvrtak ocenio da je NATO u stanju “moždane smrti”.

U prilog tome je izneo odsustvo koordinacije SAD i Turske koja je, iako članica NATO, nedavno samostalno vojno intervenisala u Siriji.

“Moramo razjasniti šta su strateški ciljevi NATO”, izjavio je tada francuski lider. Merkel, koja je oduvek zastupala izuzetno atlantistički stav, brzo je reagovala na Makronovu izjavu i rekla da ne deli Makronovu “radikalnu” viziju.

“NATO, Severnoatlantski savez, predstavlja noseći stub naše odbrane. Ipak, sve je jasnije da mi Evropljani, članice EU koje su u NATO, u budućnosti treba da preuzmemo više odgovornosti”, rekla je Merkel u emisiji posvećenoj 64. rođendanu nemačke vojske, Bundesvera.

Merkel će se večeras sastati s Makronom u Berlinu, a večeri će prisustvovati i predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer. Ona je navela da treba ojačati evropsku stranu u NATO.

“Zbog toga u EU postoji saradnja u domenu odbrane”, rekla je kancelarka.

Hajko Mas se izrazio u sličnom tonu u kolumni za list Špigel, gde je naveo da Nemačka “želi i potreban joj je NATO”.

“Bila bi greška dozvoliti urušavanje NATO. Bez SAD, ni Nemačka ni Evropa nisu u stanju da se efikasno brane”, ocenio je on.

Beta

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Branko Radun, istoričar iz subotičke bolnice, sa Irinejom Bulovićem u zatočeništvu drži patrijarha i SPC

ned nov 10 , 2019
Branko Radun, istoričar iz subotičke bolnice, sa Irinejom Bulovićem u zatočeništvu drži patrijarha i SPC ZANIMANJE BOT – BRANKO RADUN I ISTINA O ISTORIČARU IZ BOLNICE! Branko Radun je istoričar, […]
Branko Radun, istoričar iz subotičke bolnice, sa Irinejom Bulovićem u zatočeništvu drži patrijarha i SPC