Nemačka dobila novu ministrku odbrane

Nemačka dobila novu ministrku odbrane
Screenshot

Nemačka dobila novu ministrku odbrane

Annegret Kramp-Karrenbauer preuzima dužnost nakon što je Ursula von der Leyen izabrana za predsjednicu Evropske komisije.

Annegret Kramp-Karrenbauer, predsjednica Kršćanske demokratske stranke – CDU njemačke kancelarke Angele Merkel, koju smatraju njenom nasljednicom, bit će nova ministrica odbrane Njemačke.

Ona će na ovu poziciju doći umjesto Ursule von der Leyen, koja je u utorak izabrana za predsjednicu Evropske komisije, dodaju agencije.

Annegret Kramp-Karrenbauer, koju kraće zovu AKK, položit će zakletvu u srijedu, prilikom preuzimanja dužnosti od svoje prethodnice u Gornjem domu Parlamenta (Bundesrat) u Berlinu, koji je to najavio u saopćenju.

Usrula von der Leyen, koja je rekla kako će sa dužnosti ministrice odbrane, koju je vršila od 2013. godine, odstupiti u srijedu, izabrana je u utorak tijesnom većinom za predsjednicu EK-a.

Screenshot

Prva ministarska dužnost

AKK službeno preuzima dužnost na dan kada kancelarka Angela Merkel slavi 65. rođendan.

Za Kramp-Karrenbauer je ovo prva ministarska dužnost.

Njeno imenovanje je iznenadilo mnoge u Berlinu, koji su očekivali da će Ministarstvo odbrane preuzeti Jens Spahn, konzervativni ministar zdravstva.

Kramp-Karrenbauer će na dužnosti šefice državne odbrane morati zadobiti povjerenje njemačke vojske, koja je bila veoma kritična prema njenoj prethodnici.

Među glavnim zadacima nove ministrice bit će obnova opreme Bundeswehra, koja je u lošem stanju.

Izvor: Agencije, Al Jazeera

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*