Da li je zdravlje Angele Merkel ugroženo? (VIDEO)

Da li je zdravlje Angele Merkel ugroženo? (VIDEO)

Nemačka kancelarka Angela Merkel je po drugi put u deset dana izazvala zabrinutost nemačke javnosti.

Naime, ona je viđena kako se nekontrolisano tresla u dva navrata. Najpre je 18. juna kancelarka imala tešku drhtavicu dok je stajala pored ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog koga je primila u posetu. Nakon što je, kako je rekla, popila tri čaše vode, osećala se mnogo bolje.

Međutim, slična stvar se desila i u četvrtak dok je stajala pored nemačkog predsednika Frank-Valtera Štajnmajera na ceremoniji postavljanja novog ministra pravde.

Iz Merkelinog kabineta su rekli da nema razloga za brigu i da je ona dobrog

Ali, kako su naveli nemački mediji, Merkel se navodno tresla i 2017. godine dok je bila u Meksiko Sitiju, a navodno su joj smetali vrućina i vlažnost vazduha.

Za “Jutarnji list” su hrvatski stručnjaci naveli neke od mogućih bolesti koje bi mogla da prouzrokuju da se čovek nekontrolisano trese.

– Teško je reći samo na osnovu snimaka o kakvom je zdravstvenom problemu reč kod Angele Merkel jer to može biti, na primeer, i neki esencijalni tremor ili, pak, nespecifična Parkinsonova bolest, odnosno tzv. Parkinson plus, pa i neka druga ekstrapiramidna bolest (neurološka bolest koja uzrokuju poremećaje kretanja) – kažu hrvatski stručnjaci.

Esencijalni je tremor, objašnjavaju, nasledna bolest, a manifestuje se kao tremor odnosno drhtanje. Počinje postupno i najčešće u dobu iznad 60 godina, objašnjavaju stručnjaci. Obično se javlja u određenom položaju tela, dok se Parkinson javlja i u mirovanju. Parkinson plus je, pak, sindrom kojim se opisuju neurodegenerativne bolesti, a takođe se može manifestovati i tremorom.

Stručnjaci kažu da bi možda mogla biti reč i o nekim reakcijama u stresnim situacijama, ali i mogućoj hipoglikemiji. Takođe bi se moglo raditi o ekstremnoj disfunkciji štitne žlezde, ali sve su to nagađanja jer se prava dijagnoza može postaviti samo na temelju pretraga.

Poremećaji hormona štitne žlezde neretko ostaju neprepoznati sve dok ne dođe do teških poremećaja. Uglavnom se manifestuju preteranim znojenjem, pojačanim radom srca i nervozom, a to onda može izazvati i tremor.

Inače, Angela Merkel je poznata pod dobrom zdravlju i zavidnoj izdržljivosti, pogotovo tokom kasnonoćnih debata na samitima Evropske unije. Dosad je s funkcije zbog zdravstvenih problema izostajala samo u dva navrata, i to kratko: jednom 2011. nakon operacije kolena, kao i nakon pada na skijanju 2014. godine.

Izvor: Blic

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Ivan Milanović: Zemljoradnici, radnici, nezaposleni i omladina su snaga koja će srušiti ove narodne neprijatelje

sub jun 29 , 2019
Ivan Milanović: Zemljoradnici, radnici, nezaposleni i omladina su snaga koja će srušiti ove narodne neprijatelje Ivan Milanović je dvadesetogodišnji, student, kolumnista i mladi političar koji je široj javnosti postao poznat […]
Ivan Milanović: Zemljoradnici, radnici, nezaposleni i omladina su snaga koja će srušiti ove narodne neprijatelje