Nastavljeni izraelski udari na Gazu, SAD blokira zajedničku izjavu Saveta bezbednosti

Nastavljeni izraelski udari na Gazu, SAD blokira zajedničku izjavu Saveta bezbednosti

Izraelske snage nastavile su masovne vazdužne udare na Gazu dok raste međunarodni pritisak da se obustave sukobi. SAD su tri puta blokirale zajedničku izjavu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u kojoj se i od Izraela i Palestinaca traži hitno primirje.

Ilustracija, Image by hosny salah from Pixabay

Ponovo sirene upozorenja u pograničnim mestima

Stanovnicima izraelskih naselja uz granicu sa Gazom naloženo je da odmah uđu u skloništa dok im se ne naloži drugačije, nakon sirena upozorenja koje su se oglasile u brojnim naseljima u tom području.

Preko 1.180 udara na Gazu, 3.150 raketa ispaljeno na Izrael

Od početka borbi u Gazi prošle nedelje između izraelske vojske i Hamasa, izraelske snage su pogodile preko 1.180 ciljeva povezanih s terorističkim grupama.

Prema izraelskim podacima na Izrael je sa palestinskih teritorija ispaljeno oko 3.150 raketa, od kojih 460 nije uspelo da pređe na teritoriju Izraela.

Takođe izraelska vojska navodi da sistem protivraketne odbrane “Gvozdena kupola” ima stopu presretanja od oko 90 odsto.

Izraelske snage bombardovale Hamasove tunele u severnoj Gazi

Izraelska vojska je saopštila da je pogodila 15 kilometara duge tunele koji koristi Hamas. Izraelski ratni avioni izveli su i novu seriju jakih vazdušnih udara na nekoliko lokacija u gradu Gazi a na meti napada bile su i kuće Hamasovih komandanata.

Eksplozije su potresle grad od severa ka jugu u napadu koji je bio jači i duži od prethodnih u kojima su u nedelju ubijena 42 Palestinca. U ranijim izraelskim vazdušnim napadima srušene su tri zgrade u Gazi.

U zajedničkoj izjavi Saveta bezbednosti obe strane se kritikuju zbog dugotrajnog nasilja i traži se hitna obustava sukoba. Međutim, kako navodi Tajms of Izrael, predstavnica SAD u Savetu bezbednosti UN blokirala je tri puta usvajanje te izjave.

 

Rakete lete na obe strane

Prvobitan predlog zajedničke izjave predložile su Norveška, Tunis i Kina, dok predstavici SAD nisu komentarisali izjavu. Članovi Saveta bezbednosti imaju vremena da do ponedeljka u podne izađu sa zajedničkim stavom i izjavom.

U međuvremenu, izraelske snage su nastavile sa bombardovanjem Gaze gađajući, kako kažu, Hamasova uporišta, uključujući i podzemne tunele.

RTS

NE PROPUSTITE

Uoči susreta Vučića i Osmani objavljen i „RUSKI NON-PEJPER“?

POSLEDNJE OBJAVLJENO

novinarmm

Vaš komentar

Next Post

SKOPLJE POVEZUJE BIVŠU JUGU - RADIO "MOST" NA JEZICIMA EX YU I NACIONALNIH MANJINA

Uto maj 18 , 2021
SKOPLJE POVEZUJE BIVŠU JUGU-RADIO “MOST” NA JEZICIMA EX YU I NACIONALNIH MANJINA Uskoro u etru prvi radio koji pokriva prostore EKS-JU sa sedištem u Skoplju. Svrha radija je da ljude […]
%d bloggers like this: