Kurcova stranka ubedljiva na izborima u Austriji

Doskorašnji kancelar Austrije Sebastijan Kurc na putu je povratka na vlast pošto je njegova Austrijska narodna stranka (OVP) pobedila na današnjim vanrednim parlamentarnim izborima, na kojima je krajnja desnica znatno oslabila, a Zeleni dosta ojačali.

Kurc: Austrija će podržati korekciju granica
Screenshot

Prema projekcijama izbornih rezultata na osnovu dela prebrojanih glasova koje je objavila televizija ORF, Kurcova OVP trebalo bi da ima 37,1 odsto glasova, što je 5,6 odsto više nego na prethodnom glasanju u oktobru 2017. godine, prenosi Asošiejted pres.

Krajnje desna Slobodarska partija Austrije (FPO) dobila je 16,1 odsto glasova, čak 10 odsto manje nego pre dve godine, što je znak da su birači kaznili tu stranku zbog „afere Ibica“, video snimka objavljenog u maju, na kojem se vidi kako njen dugogodišnji, ali sada bivši lider Hajnc-Kristijan Štrahe nudi navodnoj ruskoj preduzetnici usluge ako kupi deo austrijskog lista Kronen Cajtung i podrži njegovu partiju kroz taj medij.

Socijaldemokratska partija Austrije (SPO), koja je predvodila mnoge koalicione vlade posle Drugog svetskog rata, trebalo bi da osvoji 21,7 odsto glasova, više od pet odsto manje nego 2017. godine, što bi bio njen najlošiji rezultat u posleratnom periodu.

Veliki skok su načinili Zeleni, koji 2017. nisu uspeli da uđu u parlament, a sada bi trebalo da imaju 14 odsto glasova. Austrijanci su, kao i drugi birači u Evropi, izražavali u proteklih godinu dana veliku zabrinutost zbog klimatskih promena, što je bila glavna tema Zelenih u kampanji.

Prema projekcijama, liberalna stranka NEOS trebalo bi da ima 7,8 odsto glasova.

Kurc (33) posle objave rezultata nije želeo da kaže s kim će pokušati da formira novu vladu, navodi AP.

Govoreći u prisustvu lidera drugih stranaka, Kurc je večeras rekao da je njegova 17-mesečna koalicija sa FPO bila „veoma dobra“ do „afere Ibica“ i najavio da će razgovarati sa svim strankama koje su ušle u parlament.

Posle lošeg rezultata, FPO je odbacila mogućnost ponovnog ulaska u vladu s Kurcovom OVP.

Kurcova stranka ubedljiva na izborima u Austriji

Lider FPO Norbert Hofer rekao je da se stranka priprema da bude u opoziciji i da nije zadovoljan izbornim rezultatom.

„Stranka treba da uči iz grešaka načinjenih u prošlosti i da se ponovo izgradi“, kazao je Hofer.

Socijaldemokrate Pamele Rendi-Vagner nisu uspele da profitiraju na padu prethodne vlade, ali su mogući koalicioni partner Kurcovoj OVP.

„Ovo nije ono čemu smo se nadali. Nije ono za šta smo se borili“, rekla je Rendi-Vagner, komentarišući najlošiji rezultat stranke posle Drugog svetskog rata.

Lider Zelenih Verner Kegler priznao je da je njegova stranka profitirala od sve većeg akcenta na borbi protiv klimatskih promena, naročito među mladim biračima.

„Želimo da možemo da ih pogledamo u oči“, rekao je Kegler upitan o mogućnosti ulaska u novu vladu.

Od pada prethodne Kurcove vlade, zemljom sa 8,8 miliona ljudi upravlja nepartijska privremena administracija kancelarke Brižit Bierlejn, nekadašnje čelnice najvišeg suda u Austriji.

Pravo glasa na današnjim izborima imalo je oko 6,4 miliona građana Austrije, starih najmanje 16 godina. Izlaznost je bila 75,5 odsto.

Beta

Urednik

Vaš komentar

Next Post

Orban reizabran za predsednika Fidesa

Pon sep 30 , 2019
Orban reizabran za predsednika Fidesa Budimpešta — Premijer madjarske Viktor Orban ponovo je danas izabran za predsednika vladajuće partije Fides na kongresu u Budimpešti. Orban je dobio 1.406 glasova delegata, […]
%d bloggers like this: