Kako izgleda procedura impičmenta i može li to da bude Trampov kraj?

Kako izgleda procedura impičmenta i može li to da bude Trampov kraj?

Predstavnički dom Kongresa Sjedinjenih Država pokrenuo je juče službenu istragu protiv predsednika Donalda Trampa zbog sumnje da je podsticao stranog čelnika na pokretanje istrage protiv Trampovog političkog konkurenta. Ali, s obzirom na pravila “impičmenta” nije verovatno da će ta istraga dovesti do opoziva američkog predsednika.

Tramp: Zaslužujem Nobelovu nagradu za mir, ali sve je namešteno
Screenshot

Predsednica Predstavničkog doma, demokrata Nensi Pelosi, objavila je juče pokretanje istrage na konferenciji za medije, izjavivši da “niko nije iznad zakona”.

Pokušao da utiče na ukrajinskog predsednika

Volodimir Zelenski

Poslednjih dana Ameriku trese novi politički skandal u režiji Donalda Trampa koji je, prema navodima jednog uzbunjivača, vršio pritisak na ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da otvori istragu o Bajdenovom sinu Hanteru koji je bio u upravnom odboru ukrajinske energetske kompanije “Burisma”.

Donald Tramp je u nedelju potvrdio da je s ukrajinskim predsednikom telefonski razgovarao o svom političkom protivniku u američkoj predsedničkoj trci, demokratu Džou Bajdenu, i njegovom sinu, ali samo usput. Tramp tvrdi da nije izvršio pritisak na Zelenskog da istraži demokratskog predsedničkog kandidata i uslovio američku pomoć u zamenu za istragu, kako izveštavaju američki mediji.

U tvitu je najavio da će se transkript razgovora objaviti u sredu i pokazati da je poziv bio “potpuno primeren”, piše Hina, a prenosi Index.hr.

Opoziv nije najverovatnija opcija

Demokratski predstavnici u američkom Kongresu su nakon Trampovog priznanja da s ukrajinskim predsednikom jeste razgovarao o Bajdenu, podržali pokretanje istrage koja bi mogla da dovede do opoziva sadašnjeg američkog predsednika, ali s obzirom na proces opoziva i odnos snaga u Senatu takav ishod je malo verovatan.

Funkciju predsednika ustanovili su osnivači Sjedinjenih Država koji su se pribojavali da bi predsedničke vlasti mogle biti zloupotrebljene, pa su u ustav SAD uključili i procedure za opoziv predsednika, koje uključuju i tzv. impičment.

Po ustavu predsednik može biti smenjen zbog “izdaje, korupcije, ili drugih teških zločina i prestupa”.

Šta to tačno znači nije sasvim jasno, ali može da obuhvati korupciju i druge zloupotrebe poverenja javnosti.

Predsednik ne mora da prekrši neku specifičnu odredbu kaznenog zakona da bi počinio prekršaj koji bi vodio opozivu.

Kako izgleda procedura impičmenta i može li to da bude Trampov kraj?
Foto: Screenshot, Wikipedia

Kakva je procedura?

Impičment je često pogrešno shvaćen kao uklanjanje predsednika s dužnosti. On se, zapravo, odnosi samo na donji dom Kongresa koji iznosi optužbe, slično optužnici u kaznenom procesu.

Istorijski je takve istrage vodio Odbor za pravosuđe Predstavničkog doma, ali čelnici Demokratske stranke mogu za to da izaberu posebnu komisiju.

Ako većina od 435 članova Predstavničkog doma odobri iznošenje optužbi, proces se seli u Senat, gornji dom, koji održava suđenje kako bi utvrdio predsednikovu krivicu.

Na takvom suđenju članovi Predstavničkog doma deluju kao tužitelji, senatori kao porotnici, a predsedava predsednik Vrhovnog suda SAD. Za osudu i smenu predsednika potrebna je dvotrećinska većina u Senatu koji ima 100 članova.

Od predstavnika se ne traži da dokažu svoje tvrdnje van svake sumnje, što je standard u običnom sudskom procesu za kaznena dela.

Snaga stranaka u Kongresu

U Predstavničkom domu je 235 demokrata, 199 republikanaca i jedan nezavisni predstavnik. Stoga demokrate mogu da sprovedu impičment i bez podrške republikanaca.

Kada su u slučaju Bila Klintona 1998. republikanci u tom domu imali većinu, glasalo se u skladu sa stranačkom pripadnošću te su optužbe protiv Klintona bile prihvaćene.

Američki senat

Senat sada ima 53 republikanca, 45 demokrata i dvoje nezavisnih predstavnika koji obično glasaju kao i demokrate. Za osudu i smenu predsednika trebalo bi 67 glasova te, kako bi Tramp bio smenjen po toj proceduri, najmanje 20 republikanaca i sve demokrate i nezavisni morali bi da glasaju protiv njega.

Kako izgleda procedura impičmenta i može li to da bude Trampov kraj?

Republikanska većina u Senatu može odmah da glasa za odbacivanje optužbi protiv Trampa i bez razmatranja dokaza.

Nijedan predsednik SAD-a nije direktno smenjen procedurom impičmenta.

Ko postaje predsednik ako se Tramp smeni?

U malo verovetnom slučaju da Senat osudi Trampa, predsednik će postati potpredsednik Majk Pens u ostatku Trampovog mandata koji završava 2020. godine.

Izvor: BlicIndex.hr

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Dvizac: Ovo je Balkan i ovde važe pravila sasvim suprotna od normalnog sveta

sri sep 25 , 2019
Dvizac: Ovo je Balkan i ovde važe pravila sasvim suprotna od normalnog sveta PRIČA O PREDRAGU I NENADU Predrag i Nenad se nisu poznavali sve dok ih sudbina nije spojila […]