Glavna predstavnica IFIMES-a pri ECOSOC/UN Irena Mernik Knee na godišnjici Konvencije o genocidu

Glavna predstavnica IFIMES-a pri ECOSOC/UN Mernik Knee na obljetnici Konvencije o genocidu

Glavna predstavnica IFIMES-a pri ECOSOC/UN Mernik Knee na godišnjici Konvencije o genocidu

New York/Ljubljana, 9.decembar 2019 – Glavna predstavnica Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) pri ECOSOC/UN u New Yorku Irena Mernik Knee jeu New Yorku sudjelovala na obilježavanju obljetnice Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida (Konvencija o genocidu), te međunarodnog dana sjećanja i dostojanstva žrtava zločina genocida i sprječavanja zločina, kojeg je 2015.godine ustanovila Generalna skupština UN. Događaj, kojeg je organizirao Ured UN za sprječavanje genocida i odgovornosti za pružanje zaštite, bila je prilika za odavanje počasti žrtvama genocida i obilježavanje 71.godišnjice konvencije, koju su ratificirale 152 države.

Glavna predstavnica IFIMES-a pri ECOSOC/UN Mernik Knee na godišnjici Konvencije o genocidu

Događaj je u ime generalnog sekretara UN Antónija Guterresa otvorila predstojnica njegovog kabineta Maria Luiza Ribeiro Viotti.

Predstavnici viševjerskog savjetodavnog odbora pri Međuresornoj radnoj grupi UN za religiju i razvoj pred događajem su pripremili zajedničku međuvjersku molitvu.

U diskusiji na panelu sa naslovom »Prvaci sprječavanja – iskustva sa terena«, kojeg je moderirao Adama Dieng, podsekretar i posebni savjetnik generalnog sekretara za sprječavanje genocida, učesnici su razmijenili mišljenja o ulozi sjećanja i educiranja kao važnih oruđa za sprječavanje i osvješćivanje o genocidu i sjećanju na žrtve proteklih zločina. Uključivanje mladih u programe osposobljavanja i događaji sjećanja bili su naglašeni za ključne kod rješavanja problema radikalizacije i poricanja, što doprinosi sprječavanju zločina na osnovu etničke ili vjerske pripadnosti.

Uslijedio je okrugli sto, kojeg je organizirala Stalna misija Armenije pri UN, na kojoj su predstavnici država članica UN, agencija, fondova i programa UN, akademici, studenti i organizacije civilnog društva, istraživali ulogu educiranja u borbi protiv zločina genocida sa vidika vizualizacije, pridobivanja i širenja informacija , pregledali su i kako pojam genocida pojavljuje u umjetnosti i kulturi i kako to utječe na sprječavanje genocida.

Irena Mernik Knee (lijevo) i Adama Dieng

Na marginama događaja Irena Mernik Knee imala je više bilateralnih susreta, između ostalih, i sa Adamo Diengom, podsekretarem i posebnim savjetnikom generalnog sekretara UN za sprječavanje genocida, na kojem je predstavila rad IFIMES-a pri ispostavljanju značaja pitanja sprječavanja zločina genocida i odlučujuće važnosti ponovne integracije njegovih žrtava u sve segmente društva, kasnije kada prevlada pravda i zločinci ne ostanu nekažnjeni. Naglasila je važnost nastojanja UN i njenih agencija za cijeljenje rana stanovništva Srebrenice i predlagala moguću intenzivniju saradnju između Ureda posebnog savjetnika generalnog sekretara za sprječavanje genocida i IFIMES-a u New Yorku u bližoj budućnosti.

Izvor i autor teksta: IFIMES

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Urednik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Next Post

Putin: Ako Kijev preuzme kontrolu nad granicom, moguć masakr kao u Srebrenici

Sre dec 11 , 2019
Moskva je zabrinuta da ukoliko kijevske trupe preuzmu kontrolu granice između Rusije i istočne Ukrajine bez čvrstih garancija antivladinim milicijama, može doći do masakra sličnog onom u bivšem jugoslovenskom gradu […]