Bela kuća: Ubijen Hamza bin Laden

Bela kuća: Ubijen Hamza bin Laden

Hamza bin Laden, sin Osame bin Ladena ubijenog vođe Al Kaide, (islamističke militantne organizacije koja se nalazi na američkom spisku terorista) ubijen je u protivterorističkom napadu, objavila je Bela kuća.

Foto: Reuters

U objavi, bez previše detalja, naznačeno je da je operacija izvedena u avganistansko-pakistanskom regionu.

“Smrt Hamze bin Ladena ne samo da lišava Al Kaidu važne liderske veštine i simboličke povezanosti sa njegovim ocem, već podriva važne operativne aktivnosti grupe”, navodi se u saopštenju.

Hamza, za koga se veruje da ima trideset godina, bio je uz oca u trenutku terorističkih napada na Sjedinjene Države 11. septembra 2001. Takođe, proveo je vreme sa ocem u Pakistanu pre američke intervencije u Avganistanu koja je uzdrmala starijeg Bin Ladena.

Ko je Hamza - sin Osame bin Ladena ubijen u bombardovanju
Foto: CIA

Stejt department je mlađeg Bin Ladena stavila na globalnu listu terorizma 2017. godine pošto je pozivao na terorističke napade u prestonicama zapadnih država – preteći osvetom SAD-u zbog ubistva njegovog oca.

Osama bin Laden 1996. objavio je rat Sjedinjenim Američkim Državama i osmislio je terorističke napade na SAD 11. septembra 2001. Američke mornaričke foke ubile su ga tokom racije u gradu Abotadu u Pakistanu 2011. godine.

Izvor: VOA

Urednik

Vaš komentar

Next Post

Deklaracija SDA: Cilj uspostavljanje Republike BiH

Ned sep 15 , 2019
Deklaracija SDA: Cilj uspostavljanje Republike BiH Na kongresu Stranke demokratske akcije (SDA) predložena je programska deklaracija, prema kome je dugoročni cilj ove stranke uspostavljanje Republike BiH, koja bi imala tri […]
%d bloggers like this: