Skot : Amerika smatra Srbiju partnerom u borbi protiv terorizma

Skot : Amerika smatra Srbiju partnerom u borbi protiv terorizma

Američki ambasador u Srbiji Kajl Skot rekao je danas da je borba protiv terorizma nešto čemu stalno moraju da budu posvećeni kao i da Amerika smatra Srbiju partnerom u toj borbi.

Američki ambasador: Mnogi u Srbiji veruju da je mržnja prema SAD dobar posao
Screenshot

Kajl je ovo izjavio gostujući na RTS-u, na 18. godišnjicu napada na kule bliznakinje u Njujorku, na Vašington i Pensilvaniju kada je poginulo preko 3.000 ljudi.

“Borba protiv terorizma je nešto čemu moramo da budemo posvećeni stalno i veoma smo ponosni što tu možemo da ubrojimo i Srbiju kao partnera u borbi protiv terorizma”, rekao je ambasador SAD.

On je rekao da su svi znali da su napadi na SAD 11. septembra 2001. godine promenili svet trajno, kao i percepciju borbe protiv terorizma.

“Svi smo znali makar podsvesno da se svet promenio taj dan i da borba protiv terorizma nije nešto egzotično na Srednjem istoku ili južnoj Aziji već je to na našem pragu isto”, rekao je Skot.

On je dodao da su se, nažalost, slike iz Njujorka i Vašingtona ponovile i u Parizu, Londonu, Briselu.

Dačić i Skot: Srpsko-američki odnose teže unapređenju

Skot : Amerika smatra Srbiju partnerom u borbi protiv terorizma
Screenshot

Prijateljske veze između SAD i Srbije su i dalje jake, uprkos radikalnim promenama do kojih je dolazilo kroz istoriju, ocenjeno je danas na međunarodnoj konferenciji “Srpsko-američki odnosi”, u Skupštini Srbije.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da srpsko-američki odnosi imaju dugu tradiciju i da su prošli više različitih faza, ali da je Srbija pokazala da želi da unapredi odnose sa SAD koji su utemeljeni, pre svega na zajedničkom strateškom opredeljenju ka uspostavljanju regiona Zapadnog Balkana kao bezbednosno i ekonomski stabilnog.

“Poslednje tri decenije bile su težak period za odnose naše dve zemlje, ali i podsetnik da je, zbog izazova sa kojima smo suočeni, neophodno težiti saradnji i boljem dijalogu. Danas naše odnose karakteriše pozitivna dinamika i stalna spremnost za doržavanje dijaloga na visokom nivou”, rekao je Dačić.

On je naveo da je pozitivna dinamika odnosa sa SAD visoko na listi spoljnopolitičkih prioriteta Srbije i da visoko ceni podršku SAD u ostvarivanju srpskih interesa.

Ambasador SAD Kajl Skot naveo je da su uprkos tome što je dolazilo do radikalnih promena u odnosima dve zemlje, prijateljske veze i dalje jake i postoje izgledi za njihovo stalno unapređenje.

“Krajnje je vreme da idemo napred kako bi mladim i talentovanim ljudima omoguićili da se oslobode problema koji su i dalje pristuni u ovom regionu. Ako Srbija iskoristi iskrenu pomoće Evropske unije, ali i drugih zemalja koji je nude ne postoje ograničenja”, naveo je Skot.

Ocenio je da SAD percipiraju region Zapadnog Balkana kao region koji može da teži prosperitetu.

Konferenciju “Srpsko-američki odnosi” organizovali su Institut za nacionalnu i međunarodnu bezbednost iz Beograda i Poslanička grupa prijateljstva sa SAD u Narodnoj skupštini Srbije.

Akcija dobrovoljnog davanja krvi ambasade SAD povodom 11. septembra

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot učestvovao je danas u Crvenom krstu Srbije u akciji dobrovoljnog davanja krvi, u znak sećanja na žrtve terorističkog napada na SAD 11. septembra 2001.

On je kazao da je ovo deveti put da se priključuje akciji dobrovoljnog davanja krvi, ali da ove godine, po prvi put od početka svog mandata, nije dao krv na današnji dan jer je dao pre mesec dana kada je, kako je kazao, “krv bila preko potrebna”.

On je kazao da je donacija krvi poklon života.

“Bezbolan je, nije teško raditi, mislim da je zdrav za telo”, naglasio je Skot.

Ambasador Skot rekao je da je 11. septembra 2001. umrlo više od 3.000 Amerikanaca, kao i građana drugih nacionalnosti i da su Amerikanci tada dolazili u Crveni krst da daju krv za povređene.

Beta

Urednik

Vaš komentar

Next Post

Prvi sastanak radne grupe i OEBS o izbornom procesu

Sre sep 11 , 2019
Prvi sastanak radne grupe i OEBS o izbornom procesu Radna grupa za saradnju sa Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), […]
Prvi sastanak radne grupe i OEBS o izbornom procesu
%d bloggers like this: