Predsednički izbori u Hrvatskoj: Najviše glasova Milanoviću, pobednici – “za dom spremni”

Predsednički izbori u Hrvatskoj: Najviše glasova Milanoviću, pobednici – “za dom spremni”

Predsednički izbori u Hrvatskoj: Najviše glasova Milanoviću, pobednici - "za dom spremni"
Ilustracija

Prema nezvaničnim rezultatima glasanja na predsedničkim izborima u Hrvatskoj, u drugi krug idu kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) i bivši predsednik vlade levog centra Zoran Milanović i aktuelna predsednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Konačni rezultati izbora biće objavljeni u ponedeljak.

Milanović vodi sa 29,54 odsto glasova na izborima, a druga je Kolinda Grabar-Kitarović s 26,67 odsto, pokazuju rezultati na osnovu uzorka od 99,40 odsto prebrojanih glasova koje je objavilo Državno izborno povereništvo (DIP).

Treći na listi kandidata je Miroslav Škoro, koji je osvojio 24,44 odsto glasova birača. Kandidat Mislav Kolakušić osvojio je 5,87 odsto glasova. Ostalih sedam kandidata imaju ispod pet odsto glasova.

Milanović je osvojio najviše glasova u tri najveća hrvatska grada – Zagrebu, Splitu i Rijeci, dok je Škoro osvojio najviše glasova u Osijeku.

Drugi krug izbora biće održan 5. januara 2020.

Na predsedničkim izborima u Hrvatskoj učestvovalo je ukupno 11 kandidata.

Pravo glasa imalo je 3.855.000 birača u Hrvatskoj i inostranstvu. Predsednik je biran na ukupno 6.533 biračka mesta, u Hrvatskoj ih je bilo 6.409, dok se u inostranstvu biralo u 47 zemalja, na 124 biračka mesta. Trećina ih je (44) u Bosni i Hercegovini, prenosi N1.

Na društvenim mrežama se oglasila i kandidat Radničkog fronta Katarina Peović, koja je prema dosad prebrojenim osvojila preko 20.000 glasova, što je fantastičan uspeh s obzirom na blokadu od strane i režimskih i opozicionih medija i poručila:

Predsednički izbori u Hrvatskoj: Najviše glasova Milanoviću, pobednici - "za dom spremni"
Foto: Twitter/ @kpeovic

U BiH i Srbiji najviše glasova osvojila Grabar Kitarović

Državljani Hrvatske u BiH i Srbiji najviše glasova na predsedničkim izborima u Hrvatskoj dali su Kolindi Grabar Kitarović, podaci su Državne izborne komisije.

Na osnovu obrađenih 70,45 odsto biračkih mesta u BiH, Kitarovićeva je osvojila 64,46 odsto glasova.

Na drugom mestu je nezavisni kandidat Miroslav Škoro sa osvojenih 27,81 odsto glasova, dok je Zoran Milanović osvojio 4,32 odsto glasova.

Ostalih devet predsedničkih kandidata osvojilo je manje od jedan odsto glasova birača u BiH.

Na osnovu obrađenih svih biračkih mesta u Srbiji, Kitarovićeva je osvojila 292 glasa ili 40,61 odsto glasova, Milanović 153 glasa ili 21,27 odsto, a Škoro 147 glasova ili 20,44 odsto.

Na dva biračka mesta u Srbiji – u Ambasadi Hrvatske u Beogradu i Konzulatu u Subotici glasalo je ukupno 719 lica sa pravom glasa.

N1, Novinar.rs

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Urednik

Vaš komentar

Next Post

Jevreji slave Hanuku, praznik slobode i svetlosti

Pon dec 23 , 2019
Jevreji slave Hanuku, praznik slobode i svetlosti Jevreji od 22. do 30. decembra ove godine slave praznik Hanuka ili Hag haurim, praznik slobode i svetlosti Hanuka se slavi u znak […]
Jevreji slave Hanuku, praznik slobode i svetlosti
%d bloggers like this: