Plenković: Hrvatskoj više od deset milijardi evra od Evropske unije

Plenković: Hrvatskoj više od deset milijardi evra od Evropske unije

Reč je o novcu namenjenom oporavku hrvatske ekonomije u sledeće četiri godine, rekao je Andrej Plenković.

Plenković: Hrvatskoj više od deset milijardi evra od Evropske unije
Pixabay

Evropska komisija predstavila je plan pod nazivom “EU sledeće generacije”, koji ima planiranih 750 milijardi evra podrške članicama, a predstaviće i predlog za dodjeljivanje 1.100 milijardi evra u okviru višegodišnjeg finansijskog okvira.

Kako je rekao hrvatski premijer Andrej Plenković, za Hrvatsku je predviđeno više od deset milijardi evra, od čega je 7,35 milijardi bespovratnih sredstava.

Preostalih 2,65 milijardi jesu mogući zajmovi, pojasnio je Plenković, prenela je Hina.

Dodao je da je reč o novcu namenjenom oporavku hrvatske ekonomije u sledeće četiri godine.

Najavio je da će Komisija predložiti višegodišnji finansijski okvir u kojem će alokacija za Hrvatsku biti “znatno bolja i izdašnija” od predloga koji je bio na stolu u februaru.

“Želim poručiti hrvatskoj javnosti da u vremenu krize vidimo značaj članstva u EU-u i značaj koliko nam evropska sredstva pomažu da se što brže vratimo na put privrednog oporavka”, izjavio je hrvatski premijer, obećavši da će u sledećim danima vlada osigurati detaljnije informacije o tome koliko je tačno sredstava predviđeno za različita područja.

Na pitanje veruje li da će sve države članice EU-a dati saglasnost na predloge Evropske komisije Plenković je odgovorio potvrdno, dodajući da je to već ranije “testirano”.

Četiri zemlje protiv plana

Plenković: Hrvatskoj više od deset milijardi evra od Evropske unije
Screenshot

Bespovratna sredstva, kako je pojasnio, ići će uobičajenom metodom, a zajmovi, zavisno od potreba, biće povoljniji jer se odobravaju na nivou EU-a, a ne za svaku državu pojedinačno.

“Posledice ove krize su bez presedana i to pokazuje koliko su važni evropska solidarnost, zajedništvo i vođstvo”, rekao je Plenković.

Kako piše Tanjug, pozivajući se na Euronews, nakon predloga Evropske komisije za 750 milijardi evra pomoći zemljama, između prestonica su se počele povlačiti borbene linije oko načina finansiranja tog plana, odnosno kako podići kredit i kako ga vraćati.

Planu koji su osmislili nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emmanuel Macron protivi se grupa nacija poznatih kao Frugalska četvorka – Austrija, Švedska, Danska i Holandija.

Te zemlje su za vikend najavile svoj kontrapredlog, podržavajući ideju o udruživanju duga.

Izvor: Agencije, Al jazeera

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Zukorlić: Imamo hiljadu lažnih svetinja a sveta je MAJKA, ta svetinja je najugroženija

čet maj 28 , 2020
Zukorlić: Imamo hiljadu lažnih svetinja a sveta je MAJKA, ta svetinja je najugroženija Gostujući u  jutarnjem programu Happy televizije, predsednik Stranke pravde i pomirenja akademik Muamer Zukorlić se između ostalih […]