Pendarovski ponavlja: Korekcija granica ni ne treba da bude na stolu u 21. veku

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski rekao je danas u Ljubljani da ideje poput eventualne korekcije granica ne treba uopšte da budu na stolu u 21. veku.

Kako prenosi makedonska novinska agencija MIA, Pendarovski je upitan da prokomentariše eventualnu korekciju granica u regionu rekao kako “mi ne smemo, zbog bezbednosti svih na, i zbog eventualnih problema koje tzv. stara Evropa može da ima, ni da razmišljamo o vraćanju ranih devedesetih, kada smo razgovarali o tim tzv. tvrđim bezbednosnim pitanjima poput teritorije, granica, razgraničenja”, naglasio je makedonski predsednik na konferenciji za novinare prilikom posete Sloveniji.

Pendarovski kaže da je lično ubeđen da granice “treba da ostanu kakve jesu”, te da bi svaka druga varijanta ponovnog pregovaranja i promena granica, kao i “ne daj, Bože razmena ljudi i teritorija, dovela do domino efekta”, pa bi, kako kaže, u tome sigurno nekoliko država iz regiona bile prve kolateralne štete.

Inače, Pendarovski je taj stav istakao još pre nekoliko nedelja, poručivši da je ideja o razmeni teritorija i korekciji granica između Beograda i Prištine “nezamisliva”, pozvavši da što pre prestane sa licitiranjem na tu temu.

Pendarovski je rekao da je to anahrona ideja koja ne pripada 21. veku i da je najstrašnije ukoliko neko zaista ozbiljno planira da pokrene jedan takav projekat, preneo je tada makedonski portal Plusinfo.

Na to je reagovao i srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je poručio predsedniku Severne Makedonije da to kako će Srbija rešiti svoj unutrašnji problem sa Prištinom nije tema za njega, kao i da “pošto ćuti o ‘velikoj Albaniji’, treba da ćuti i o Srbiji”.

Izvor: Blic

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Penzioneru Bujoševiću produžen je ugovor o radu do isteka mandata

uto jul 16 , 2019
Generalnom direktoru Radio-televizije Srbije (RTS) Draganu Bujoševiću produžen je ugovor o radu do isteka mandata, odlučeno je na sednici Upravnog odbora ove medijske kuće. Bujošević je inače 15. januara stekao […]
Penzioneru Bujoševiću produžen je ugovor o radu do isteka mandata