Orban izgubio Budimpeštu! Kako je sam sebi pucao u nogu?

Orban izgubio Budimpeštu! Kako je sam sebi pucao u nogu?

Mađarski premijer Viktor Orban izgubio je lokalne izbore u Budimpešti. Kako prenosi Jutarnji list, kandidat ujedinjene opozicije Gergelji Karačsoni osvojio oko 50 odsto glasova i pobedio dosadašnjeg gradonačelnika Ištvana Tarloša.

Tarloš je oko 22.15 sati priznao poraz i čestitao pobedniku. Naime, nakon što je prebrojano nešto više od 70 odsto glasova, Tarloš je imao samo 44.82 odsto glasov, a njegov glavni konkurent 50,11.

Za pobedu u Mađarskoj nije potrebna natprosečna već relativna većina. To je mehanizam koji je u izborni zakon uveo premijer Orban što mu je omogućilo osvajanje velikog broja predstavnika u parlamentu. Opozicija je sve do ovih lokalnih izbora bila razjedinjena, pa su se njihovi glasovi gubili, prenosi Blic.

Karačsoni je kandidat svih opozicinih stranaka (MOMENTUM-DK-MSZP- PARBESZED-LMP) osim Jobika. Ta radikalno desna stranka odlučila je da ne otežava posao opoziciji i nije istakla svog kandidata, što se pokazalo više nego korisnom strategijom za pobedu u glavnom gradu Mađarske.

Jobik se sukobio s Orbanom u kampanji za nacionalne izbore 2018. godine kada je odlučio da krene u snažnu borbu protiv premijerovog Fidesa. Naime, tada je jedan od Orbanovih saradnika prešao u Jobik i počeo borbu Orbanovim oružjem.

Od same pobede opozicionog kandidata gotovo da je važnija informacija da je opozicija osvojila većinu i u gradskom veću Budimpešte, koji sada postaje centar opozicione borbe protiv premijera.

Rezultati juče održanih lokalnih izbora u Mađarskoj jedan su od bolnijih šamara za Viktora Orbana dugo unazad. Opozicija je uzela glavnu premiju – Budimpeštu – ali i najveće gradove, ostavivši premijerovom Fidesu većinu okruga u ruralnim delovima. Orban sigurno nije zadovoljan rezultatima, ali ono što mu možda još teže pada je činjenica da je sam pogurao opoziciju ka pobedi.

Dan nakon slavlja opozicije, većina analitičara tvrdi da je ključ njenog uspeha činjenica da su ovaj put, za raziliku od lokalnih izbora 2014. i parlamentarnih 2018. godine nastupili ujedninjeni. Konkretno, u Budimpešti iza Gergelja Karačonja (44) stale su sve opozicione stranke (MOMENTUM-DK-MSZP- PARBESZED-LMP) izuzev ultradesničara iz Jobika. Iako nisu podržali Karačonja, u Jobiku su odlučili da ne otežavaju posao opoziciji , zbog čega nisu istakli svog kandidata. To se pokazalo više nego korisnom strategijom za pobedu u glavnom gradu Mađarske, piše Blic u tekstu pod naslovom “Kako je Orban sam sebi pucao u nogu?”

Kako se opozicija konačno ujedinila? Na to ih je naterao sam Viktor Orban izmenama izbornog zakona, istina, još 2012. godine. Nakon ubedljive pobede na izborima 2010. godine, Orban je iskoristio dvotrećinsku večinu koju je osvojio u parlamentu da izmeni izborne uslove tako da ide njemu u korist. Tačnije, izglasana je izmena ustava prema kojoj se građanima omogućava glasanje na izborima samo ako se unapred registruju lično ili elektronskim putem.

Opozicione stranke i aktivisti tada su promenu zakona videle kao pokušaj da se siromašniji glasači, koji nisu pristalice Fidesa, odvoje od glasačkih kutija. Opozicija je optuživala vladu da je utrla put izbornim prevarama, a jedan od najglasnijih kritičara bio je upravo Gergelja Karačonja, čovek koji je juče pobedio Orbanovog kanidata u Budimpešti.

– Izdvajanjem centralnog spiska, sistem registracije birača poslužiće kao širok opseg za prevaru jer znači da se više glasova jedva može sprečiti – rekao je te 2012. godine Karačonja.

Opozicija je ipak pokušavala na izborima nakon 2012. godine da nastupi na više frontova, ali ti nije davalo željene rezulatate.

– Konačno su shvatili da prema postojećem izbornom zakonu fragmentisana opozicija nema šanse za pobedu. Njihovi resursi su ionako oskudni, pa moraju da sarađuju na izborima – objasnio je za “Juronjuz” Andras Bozoki, profesor političkih nauka na Centralnoevropskom univerzitetu.

Koliko je ujedinjenje opozcije koštalo Orbana?

Mađarska opozicija osvojila je četiri od pet najvećih gradova u toj zemlji, uz glavni kolač – Budimpeštu. Većina anketa ukazivala je na izvesnu borbu, posebno u Budimpešti, gde je biračko telo inače liberalnije. Dokaz u prilog toj tezi – na prethodnm parlamentarnim izborima opozcija je osvojila više glasova od vlasti u prestonici. Ipak, ankete nisu bile tako blakonaklone prema opozcije uoči samih izbora.

Pojedine su predviđale da će Orbanov kandidat Tarlos osvojiti 49 odsto, a Karačonja oko 44. Konačan rezultat je dijemetralno drugačiji – Karačonja 50, a Tarlos 44,8 odsto.

– Ovo je prvi korak ka promeni Mađarske. Budimpeštu ćemo vratiti u Evropu – napisao je Karačonj na Fejsbuku nekoliko sati nakon što su objavljeni rezultati.

Ovaj poraz nije samo simboličan. U Budimpešti živi skoro petina stanovništva Mađarske koje broji oko deset miliona ljudi, ali glavni grad je odgovoran za više od trećine ekonomskog učinka zemlje i ima ogromnu ulogu u svim slojevima nacionalnog života.

Koliko je ovo veliki rezultat za opoziciju mađarskog premijera pokazuje i to da je tada situacija bila obrnuta – Orbanova stranka Fides na lokalnim izborima održanim 2014. osvojila četiri od pet najvećih gradova, a opozicija samo jedan.

Ipak, uprkos gubitku Budimpešte i većih gradova, na jučerašnjim izborima Fides je osvojio više okruga uglavnom u ruralnim sredinima.

Uprkos razočaravajućim rezultatima, analitičari očekuju da Orban koji je vodio Fides do ubedljivih pobeda na svim parlamentarnim izborima od 2010. godine, nastaviti sa tvrdim stilom koji uključuje antimigrantske politike, sve veću dominaciju nad medijima i koncentraciju vlasti oko kabineta premijera, navodi “Vašington tajms”.

Novinar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Next Post

Oralno zadovoljavanje uživo u rijalitiju, REM "ne zna" da li će biti kazni

pon okt 14 , 2019
Oralno zadovoljavanje uživo u rijalitiju, REM “ne zna” da li će biti kazni Čitavu Srbiju je zaprepastio skandal koji se dogodio kada je u programu uživo emitovan trenutak kada prostitutka […]